EP-kandidaters valgkamp møder hård kritik

Tidligere V-toppolitikere som Henning Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen går til frontalangreb på kandidaterne. Især Venstres Jens Rohde står for skud.

Tegning: Bob Katznelson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kandidaterne til Europa-Parlamentetsvalget – med Venstres Jens Rohde i spidsen – fører en dårlig valgkamp og kommer med politiske forslag, som intet har med EU-Parlamentet at gøre. Sådan lyder den rå kritik fire dage før valget – og den kommer fra den dansker, som har opnået den største post i EU, nemlig tidligere næstformand for EU-Kommissionen Henning Christophersen (V).

»Når man går rundt og lover noget, som man ikke kan holde, så går det ud over kandidaternes troværdighed,« siger Henning Christophersen og langer specifikt ud efter Venstres spidskandidat Jens Rohde, der i sin kampagne har slået på, at han vil »sætte hegnspæle« op for EUs indflydelse. Det er helt galt, mener Christophersen, der også har en fortid som Danmarks finansminister og formand for Venstre.

»Med al respekt for Jens Rohde, så kan han ikke sætte nogle hegnspæle op, for de er allerede sat op med Lissabon-traktaten, hvor det gøres klart, hvilke kompetencer EU skal holde sig indenfor. Så der bliver ikke sat flere hegnspæle op,« siger Henning Christophersen og påpeger, at andre kandidater fra andre partier begår samme fejl: »Måske fordi de ikke har haft tid til at læse Lissabon-traktaten.«

Også en anden tidligere Venstreformand Uffe Ellemann-Jensen er ude med hård kritik. Han kalder valgkampen »uinteressant«, og uden at nævne Jens Rohdes navn kritiserer han over en bred kam ja-partiernes kandidater for populisme.

»Man er bange for at vise begejstring for EU. Man er bange for vælgerne. Generelt bruges der alt for megen tid på at finde hår i suppen i forhold til EU. Men netop når man skal ned og sidde i Europa-Parlamentet, så bør man gå forrest og fortælle om alle de store fordele, Danmark har ved at være med. Men det er selvfølgelig nemmere at tale folk efter munden og acceptere deres fordomme. Det er en form for populisme,« siger den tidl. udenrigsminister.

Jens Rohde afviser enhver form for kritik og vælger i stedet at gå til modangreb.

»Jeg vil godt takke de to koryfæer for deres kritik, for det giver mig anledning til at fortælle vælgerne, at Venstre er slået ind på en mere realistisk EU-kurs, som tager borgernes bekymringer alvorligt,« siger Rohde og giver indirekte Ellemann skylden for danskernes nej til Maastricht-traktaten i 1992.

»Det kunne have hjulpet Uffe Ellemann i 1992, hvis han havde taget borgernes bekymringer alvorligt. Så må man gerne kalde det populisme, men det vi går til valg på er rent faktisk noget, vi mener. Det er det i hvert fald for mit vedkommende,« siger Jens Rohde.

Frække drenge
I den socialdemokratiske lejr er der heller ikke ligefrem ros at hente hos Freddy Blak (S), der var medlem af Europa-Parlamentet i 15 år.

»Valgkampen er tam. Nogle ganske få som Bendt Bendtsen, Margrete Auken, Dan Jørgensen og Jens Rohde markerer sig. Resten er totalt usynlige. Den mangler nogle frække drenge,« siger Blak.

Tidligere EU-kommissær Ritt Bjerregaard (S) karakteriserer valgkampen som »ikke særlig synlig«. Men i stedet for at klandre kandidaterne placerer hun ansvaret på skiftende regeringer, som uanset partifarve svigter EU mellem parlamentsvalgene.

»Både denne regering og tidligere regeringer har kørt en linje, der ikke inddrager EU i den nationale politik,« siger hun.

Uffe Ellemann-Jensen har et andet løsningsforslag til at gøre kommende valgkampe bedre: Danmark skal have en europaminister. Et forslag Venstres EP-kandidat Morten Løkkegaard lancerede tidligere i valgkampen.

»Der vil være et godt signal i at have en europaminister. Det vil vise, at man tager det alvorligt, og det kan være med til at sætte det ind i den større ramme, som det fortjener,« siger Ellemann.

Kritikken fra de tidligere toppolitikere kommer samtidig med, at en meningsmåling fra Megafon i går viste, at næsten halvdelen af befolkningen slet ikke aner, at der er valg til Europa-Parlamentet på søndag. Helt slemt stod det til, da IT-universitetet i går havde inviteret til valgduel mellem to af valgets mest kendte profiler: De Konservatives spidskandidat, Bendt Bendtsen, og Dansk Folkepartis frontmand, Morten Messerschmidt. Blot fire tilhørere mødte op, og debatten blev aflyst, før den kom i gang.