Enten Connie eller Bertel bliver kommissær

Udstyres EU's kommende klimakommissær med penge og magt er posten Connie Hedegaards. Hvis ikke går Danmark efter et helt andet resortområde under ledelse af Bertel Haarder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringstoppen har snævret feltet om at blive Danmarks næste EU-kommissær ned til blot to kandidater.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger vil enten den konservative klimaminister Connie Hedegaard og Venstres undervisningsminister Bertel Haarder indgå i den konservative kommissionsformand Barrosos nye kommission, som forventes sammensat inden udgangen af denne måned. Dermed er tidligere nævnte kommissæremner som Venstres fødevareminister Eva Kjer Hansen og samme partis udviklingsminister Ulla Tørnæs endegyldigt strøget af kandidatlisten.

- Der er ingen tvivl om, at stemningen både ude i Venstres bagland og langt ind i regeringen går på, at dt er Bertels tur. Som tidligere Europaminister og parlamentsmedlem er han topkvalificeret, og han fortjener at blive kronet i EU. Ydermere synes Venstre-folkene selvfølgelig ikke, at man skal forære en kommissærpost til de konservative, siger Berlingske Tidendes politiske kommentator Thomas Larsen.

Han fortsætter:

- Problemer for Haarder er, at udnævnelsen ikke kun handler omdanske forhold. Og Barroso har signaleret, at han gerne ser en kvinde, og at den profil Connie Hedegaard har skabt på klimaområdet er særdeles attraktiv i forhold til posten som klimakommissær.

Det der ifølge Thomas Larsen kommer til at afgøre hvorvidt Hedegaard eller Haarder bliver en af de 27 EU-kommissærer er selve substansen i klimakommisær-jobbet.

- Hvis det bare bliver en rundrejsepost uden reel magt, så er den ikke interessant for Connie Hedegaard. Bliver den derimod central og betydningsfuld, forholder det sig lige omvendt. Indenrigspolitisk er Connie Hedegaard en af regeringens mest populære ministre, og nogle konservative ser hende derfor gerne eksporteret til EU. Omvendt kan det blive dyrt at miste hendes stemmer ved et kommende Folketingsvalg, forklarer Thomas Larsen og tilføjer:

- Går kommissærposten til Bertel Haarder vil han formegentlig komme i spil til et andet område end klimaet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen forventes at udpege den danske EU-kommissær indenfor få dage.