Enighed om ny finanslov for 2011

Rabat på multimedieskatten, lavere momsbetaling for hoteller og risikovillig kapital til små og mellemstore virksomheder. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lukkede finansloven for 2011 med en vækstpakke med Dansk Folkeparti og et enligt mandat fra Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen.

Finanslovsforhandlingerne er afsluttede. Her ses finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Per Ørum-Jørgensen fra Kristendemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Initiativerne betales ved blandt andet øget afgift på varme fra kraftvarmeværker, strammere regler for betaling af registreringsafgift på biler og gebyr ved stiftelse og ændring af aktie- og anpartsselskaber. Samtidig sikrer pensionsbranchen milliarder af kroner i risikovillige kapital til erhvervslivet.

»Vi skaber beskæftigelse til 7.000 ekstra ved at lave en aftale med pensionsbranchen, som sikrer 10 milliarder kroner til investeringer i små og mellemstore virksomheder. Vi skubber nu til udviklingen i erhvervslivet ved hjælp af nogle skatteordninger, som iværksætterskatten og multimedieskatten,« forklarede økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

De Konservatives finansordfører, Mike Legarth, havde undervejs meldt ud, at man ville have en vækstpakke på de samme 750 mio. kr., som det kostede at tilbyde Liberal Alliance at få multimedieskatten fjernet – et tilbud Liberal Alliance afslog ved at forlade forhandlingerne.

Motorvej og mindre skat

Helt konkret indeholder den nye vækstpakke en reduktion af den omstridte iværksætterskat, mens multimedieskatten reduceres for ægtefæller med 25 pct., hvis begge ægtefæller beskattes. Dermed reduceres indtægterne fra den samlede multimedieskat fra 750 mio. kr. til 650 mio. kr.

Den såkaldte forskerordning, der skattebegunstiger højtuddannede og højtlønnede udlændinge, udvides, så de omfattede udlændinge fra næste år kan få en skattesats på 26 procent i fem år.

Per Ørum Jørgensen pegede blandt andet på, at der nu er »slået endelig søm i« den planlagte motorvej mellem Herning og Holstebro.  »Nu ved jeg godt, at der har været meget morskab over motorveje og Vestjylland. Ikke mindst på grund af den serie, der hedder Borgen. Men det betyder, at virksomhederne bliver derude. Det betyder, at man kan rekruttere kvalificeret arbejdskraft og på den måde er med til at generere vækst også i udkantsområderne. Det har været helt afgørende for mig,« siger Per Ørum Jørgensen.

Fedtafgiften reduceres fra 14 kr. pr. kilo til ca. 13 kr. pr. kilo. Tabet dækkes ved at sætte vinafgiften op, så den svarer til afgiften på øl.

Godt nyt for turistbranchen

En branche bliver i særlig grad begunstiget, og det er turistbranchen. Fradraget for hotelmomsen løftes fra 25 pct. til 50 pct., hvilket koster 110 millioner kroner på statens finanser. Partierne letter også bundfradraget på udlejning af sommerhuse fra 10.000 kr. til 20.000 kr. ved udlejning af sommerhus gennem bureau.

Det skal sikre flere turistovernatninger i Danmark, og dermed flere arbejdspladser, forklarer Dansk Folkeopartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

»Vi ved, at der ligger nogle af de ufaglærte arbejdspladser i turistbranchen, som vi har mistet de seneste år. Forsøget på at skabe arbejdspladser i turistbranchen er forsøget på at give en håndsrækning til nogle af dem, som er blevet ledige også i yderområder af Danmark,« siger han.