Enhedslistens top ville ikke have revolutionært medlem på Christiansborg

Partitoppen opfordrede direkte Jonathan Simmel, der har talt for en væbnet revolution, til at aflyse sin rolle som suppleant for Enhedslisten på Christiansborg. Også partiets forretningsudvalg ville have Simmel til at droppe Folketinget.

Jonathan Simmel fotograferet i 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Flere af Enhedslistens topfolk, heriblandt partiets frontkvinde Pernille Skipper, spillede en aktiv rolle, da partiets suppleant til Folketinget, Jonathan Simmel, afstod fra at blive vikar på Christiansborg.

Det skriver DR Nyheder i dag på baggrund af en intern redegørelse fra Enhedslistens forretningsudvalg samt referater fra lukkede møder i partiet.

Jonathan Simmel har tidligere talt for, at en væbnet revolution i Danmark kunne accepteres.

Topfolkenes indblanding har affødt en del debat i visse kredse af partiet, og både i Enhedslistens medlemsblad og på det venstreorienterede netmedie modkraft.dk har kritikere skudt med skarpt mod partitoppen.

Alt det kommer vi tilbage til - først skal vi lige have baggrunden på plads.

Jonathan Simmel fik ved folketingsvalget sidste år nok stemmer til at blive suppleant for Enhedslistens uddannelses- og forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Hun går til nytår på barsel, og derfor var det meningen, at den 28-årige Simmel skulle vikariere.

Faktisk nåede Simmel at sige sit job op, inden sagen tog en uventet drejning.

Den væbnede revolution

Men i begyndelsen af september trak Jonathan Simmel sit kandidatur »på baggrund af den debat, der har været i forhold til DR-artiklen og for ikke at skabe uklarhed om partiets politik,« sagde Simmel.

I det omtalte DR-interview gentog Simmel sine tanker om væbnet revolution, han første gang luftede i et interview med Berlingske i 2013.

Til DR sagde han i starten af september, at der i teorien kan opstå situationer i Danmark, hvor væbnet revolution kan være acceptabel:

»Selvfølgelig findes der situationer, som kan opstå, hvor det vil være acceptabelt. Men i dagens samfund vil det være en helt absurd tankegang at tro, at man skulle til at slås på den måde.«

Folketingsgruppen vil ikke have Simmel på Christiansborg

Dengang Jonathan Simmel trak sit kandidatur, afviste han pure, at han var blevet bedt om det.

»Det er dybest set bare en uheldig sag, og den vil jeg gerne være med til at lukke bedst muligt. Derfor trækker jeg mig,« sagde han til DR Nyheder.

Men på Facebook skrev Jonathan Simmel 15. september, at han var skuffet over partiledelsen:

»Derudover har jeg ikke lyst til at være den der skubber unødigt til debatten offentligt, og har ikke lyst til at åbne for line-dans-debat om, hvad man bør svare på, men kan da afsløre at siden nyheden kom ud i fredags, så har jeg kun følt mig svigtet af ledelsen i partiet, særligt i forhold til den interne debat, indgåede aftaler osv.«

Og i dag kan DR altså dokumentere, at Jonathan Simmel blev direkte opfordret til at trække sit kandidatur. Både af Enhedslistens folketingsgruppe og af partiets forretningsudvalg.

»Folketingsgruppen indstiller at opfordre Jonathan (Simmel, red.) til at trække sig fra vikariatet,« fremgår det ifølge DR Nyheder af et referat fra et lukket møde i partiets forretningsudvalg.

Enhedslistens folketingspolitikere frygter, at Jonathan Simmels udtalelser vil blive udnyttet til at »så tvivl om Enhedslistens forhold til demokrati og skygge for partiets arbejde«.

Også forretningsudvalget sagde nej

Og forretningsudvalget følger selv trop ved at bede Jonathan Simmel om det samme:

»For at minimere skadevirkningerne af det interview, Jonathan Simmel har givet, opfordrer FU Jonathan Simmel til at trække sig fra det vikariat. Det understreges, at det er hans egen beslutning.«

På et hovedbestyrelsesmøde i Enhedslisten i begyndelsen af denne måned stemte 15 hovedbestyrelsesmedlemmer for at tage Enhedslistens forretningsudvalgs redegørelse til efterretning, mens fire stemte imod, og fire undlod at stemme.

Det var efter det møde, at fire medlemmer af hovedbestyrelsen i et indlæg på modkraft.dk kritiserede beslutningen under overskriften »overreaktion på Jonathan Simmel-udtalelser«.

»Af redegørelsen fremgår det indirekte, at Jonathan Simmel har været udsat for pres fra forretningsudvalget og folketingsgruppen, hvilket er uhørt i Enhedslisten. Ligeledes må vi konstatere, at den politiske ordfører tager afstand fra ting, som Jonathan Simmel ikke har udtalt og dermed planter hun den idé i pressen, at Jonathan Simmel har holdninger, han ikke har og ej heller har givet udtryk for,« skriver de fire i indlægget.

Også i Enhedslistens medlemsblad har der været kritiske indlæg.

Skipper vil ikke sige noget

Berlingskes Politiko har været i kontakt med Enhedslisten på Christiansborg.

Gennem partiets presseansvarlige afviser Pernille Skipper at udtale sig med henvisning til, at sagen er håndteret af forretningsudvalget og i partiets øjne i øvrigt afsluttet, fordi Jonathan Simmel har trukket sit kandidatur.

Over for dr.dk siger den ansvarlige for Enhedslistens forretningsudvalg, Mikkel Warming, i en skriftlig udtalelse:

»Der er ikke nogen tvivl om, at vi i både forretningsudvalg og i vores hovedbestyrelse har taget denne her sag alvorligt og brugt meget tid på at håndtere den.«

Jonathan Simmel har ingen kommentarer til sagen.