Enhedslisten vil stoppe profitjagt i børnehaverne

Enhedslisten vil bruge finanslovsforhandlingerne til at gøre op med muligheden for at høste profit på børnepasning. Udmeldingen kommer efter, at nye tal viser en tredobling af den private børnepasning de seneste fem år.

Foto: Morten Dueholm

Private firmaer skal ikke have mulighed for score profit på børnepasning, lyder det fra børneordfører i Enhedslisten, Rosa Lund (Ø).

»Det er afgørende for os, at man ikke kan lave profit på børn. Det skal nemlig ikke være profit, men børnene, der er i fokus i vores daginstitutioner. Derfor vil vi foreslå til finanslovsforhandlingerne, at vi ændrer dagtilbudsloven, så firmaer ikke længere kan hive profit ud af børnepasningen,« udtaler børneordføreren i en skriftlig henvendelse til Berlingske Nyhedsbureau.

Hendes udmeldingen kommer efter en ny opgørelse lavet for fagforbundet FOA, der viser, at antallet af børn, der passes i private børnehaver, er blevet tredoblet inden for de seneste fem år. I samme periode er antallet af børn, der passes hos en privat dagplejer, fordoblet. Den udviklingen bekymrer Enhedslisten.

»Vi kan se nu, at udviklingen går meget hurtigt i den forkerte retning, og der bliver ikke fulgt op på konsekvenserne,« siger Rosa Lund og henviser til, at partiet tidligere har bedt regeringen om en undersøgelse af ejerforhold af daginstitutionerne, som skulle have været offentliggjort tilbage i 2012. Dog har partiet endnu ikke set noget til undersøgelsen.

»Det er for tyndt,« lyder det fra ordføreren, der frygter, at private aktørers mulighed for at trække overskud ud af private daginstitutioner skaber dårligere kvalitet i børnepasningen.

Ifølge FOAs undersøgelse passes omkring 25.500 børn i dag i private pasningstilbud.

Enhedslisten understreger, at partiet er tilhænger af »mangfoldige pasningstilbud«, så længe det foregår enten i den kommunale dagpleje, kommunale daginstitutioner eller selvejende institutioner uden profit.