Enhedslisten vil se FE-overvågning efter i sømmene

Forsvarets Efterretningstjeneste har ret til at »aflytte fremtrædende personer i udlandet«, derfor skal beføjelserne kigges efter for at sikre, at der ikke foretages ulovlige aflytninger, mener Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele verdens øjne er rettet mod USA, hvor afsløringen af fortrolige overvågningsdokumenter har givet stormagten forklaringsproblemer i forbindelse med overvågningen af allierede statsledere og millioner af almindelige borgere.

Men også i Danmark forbeholder Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, ifølge Politiken sig retten til, »at aflytte fremtrædende personer i udlandet, hvis det kan være til nytte for Danmark«. Derfor er der god grund til at holde et skarpt øje med FE, mener Enhedslisten.

»De her oplysninger er anledning til at undersøge, hvad FE foretager sig, om de følger retningslinjerne, som en efterretningstjeneste bør, eller om de krænker og opfører sig fuldstændig uacceptabelt som NSA gør det,« siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

Han påpeger dog, at det er vigtigt at skelne mellem ulovlig aflytning og efterretningsarbejde, hvor man ifølge forsvarsordføreren »selvfølgelig gerne« må overvåge lande, der er fjendtligt stillede overfor Danmark.

»NSA har krænket grundlæggende grænser ved at aflytte almindelige lovlydige borgere, det er fuldstændig uacceptabelt. Man skal have en begrundet mistanke om, at personen vil gøre noget ulovligt, og så skal man følge straffelovens rammer. Så jeg vil bede forsvarsministeren redegøre for, om der finder de samme uacceptable aflytninger sted i FE, som der gør i NSA,« siger Villumsen.

Mandag aften, dansk tid, bekræftede Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AFP, at præsident Obama har bedt NSA om, at revurdere den amerikanske overvågning, »herunder overvågning af USAs tætteste allierede«.