Enhedslisten vil prioritere politik over overborgmesterpost

Enhedslisten vil gerne styre København på lang sigt. Men det kræver, at der er flertal bag partiets politik.

Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten) KBH's spidskandidater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København er rød. Så rød faktisk, at kommunalvalget tirsdag i næste uge er et spørgsmål om, hvorvidt hovedstaden er knaldrød, rød-grøn eller mere ovre i noget magenta.

I det politiske landskab ser Enhedslisten ud til at kunne nærme sig Socialdemokratiet som det parti, flest københavnere sætter deres kryds ved.

En meningsmåling fra Gallup, som Berlingske har offentliggjort tirsdag, giver, med den usikkerhed, der nu engang er ved den slags målinger, 19,1 procent til Enhedslisten, hvilket vil være nogenlunde på niveau med partiets rekordvalg i 2013.

Men målingen tyder også på det, avisen beskriver som en vælgerlussing til Socialdemokratiet med 23,6 procent af stemmerne mod 27,8 procent ved kommunalvalget i 2013.

Samme tendens sås i en måling, som Voxmeter foretog for Ritzau tidligere i valgkampen. Det har sat gang i spekulationer om, om Enhedslisten vil kunne snuppe overborgmesterposten fra Socialdemokratiet.

Det anser Enhedslistens spidskandidat, Ninna Hedeager Olsen, dog ikke for realistisk denne gang.

- På lang sigt vil vi gerne styre København. Men det skal være, når der er flertal for vores politik. Politik er vigtigere end titlen, siger hun.

- Enhedslisten er selvfølgelig klar til at tage overborgmesterposten, hvis der er flertal for vores politik og et rødt og grønt flertal, der peger på os. Det har jeg ikke set nogen meningsmålinger, der på nogen måde tyder på endnu.

Får Enhedslisten endnu mere magt i hovedstaden, end partiet har i dag, skal den bruges på at mindske ulighed og forurening, fastslår Ninna Hedeager Olsen.

Og cykelstierne og den offentlige transport skal udvides. Det vil sikre, at der er plads til dem, der efter Enhedslistens mening rent faktisk har brug for deres bil.

Mens den politiske interesse op til kommunalvalget i hovedstaden således samler sig om den røde blok, kan Venstre ifølge meningsmålingerne imødese en tilbagegang.

Spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard vurderer selv, at det hænger sammen med, at hun er ny og ukendt som spidskandidat. Og så har sagen om hendes private brug af rådhuset til sit bryllup fyldt meget.

Alligevel er hun optimist og føler, at hun bliver godt modtaget rundt omkring i kommunen.

Skulle Venstre få mere magt i hovedstaden, skal den bruges på at sikre arbejdspladser i byen, faglighed på skolerne og mere fremkommelighed i trafikken. Også for biler.

- Og hvis vi havde absolut flertal, mener vi godt, at vi i kommunens budget med projekter og endeløse indsatser, der ikke har effekt, kunne finde penge til en skattelettelse. Men det er ikke der, vi er nu, erkender Cecilia Lonning-Skovgaard.

/ritzau/