Enhedslisten vil øge skat og gøre Danmark helt økologisk

Dansk landbrug skal være 100 procent økologisk i 2050, mener EL. Partiet vil fjerne momsen på økologi.

ARKIVFOTO: Maria Reumert Gjerding Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De konventionelle landmænd skal betale mere i afgift for at bruge pesticider. Og så skal selskabsskatten sættes op.

Til gengæld vil der være råd til at fjerne momsen på økologiske varer, øge støtten til økologiske landmænd og og indføre en national målsætning om at dansk landbrug skal være 100 procent økologisk i 2050.

Sådan lyder hovedpunkterne i et nyt økologiudspil, som Enhedslisten præsenterer søndag.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Gjerding, mener, at danskerne vil bakke op, fordi de er "trætte af at spise mad med pesticidrester".

- De vil ikke være med til, at den mælk, de drikker, eller det kød, de spiser, er lavet på en måde, der er med til at ødelægge vores natur. Det kan vi blandt andet se ved den store stigning, der er i salget af økovarer.

- Flotte salgstal er desværre ikke nok. Vi kan ikke bare overlade udviklingen til markedskræfterne, hvis den økologiske omstilling for alvor skal realiseres, siger Maria Gjerding.

Hun afviser, at Enhedslisten med forslaget om at øge afgifterne på det konventionelle landbrug vil skade dansk eksport.

- Det økologiske landbrug kan også tjene penge hjem til Danmark, siger Maria Gjerding og tilføjer:

- Vi har også en jordbrugerfond i vores udspil, hvor vi rækker hånden ud til de konventionelle landmænd. Vi vil gerne hjælpe dem med deres gældsproblemer, mod at de omlægger til økologi.

Udspillet kommer, kort efter at de fem partier i rød blok har præsenteret et fælles klimaudspil.

Enhedslisten håber på opbakning fra Alternativet, De Radikale og SF. Spørgsmålet er, om Socialdemokratiet vil være med til en så gennemgribende omstilling af landbruget. Og om det overhovedet kan lade sig gøre.

Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, ser ikke overraskende store perspektiver i priskonkurrencen, hvis momsen fjernes. Men han tvivler på, at målsætningen kan indfris på de lidt mere end 30 år frem til 2050.

- Jeg tror ikke, det er tid nok. Hvis man ser historisk på det, så har vi på 30 år flyttet os fra en meget lille produktion i 1980'erne til cirka 10 procent af markedet i dag. Men kunne vi bare nå 50 procent i 2050, så ville det være en fantastisk udvikling, siger Per Kølster.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener målsætningen er urealistisk:

- Enhedslistens ønske om at øge afgiften på sprøjtegifte med 800 millioner, kan Socialdemokratiet ikke bakke op om. Og en vision på 100 procent økologisk landbrug er nok desværre også en utopisk illusion.

- Men vi arbejder gerne samme med Enhedslisten om at styrke dansk økologisk landbrug, siger Christian Rabjerg Madsen.

/ritzau/