Enhedslisten vil ikke blande sig i højreradikal musik

Højreradikale sange stormer frem på streamingtjenesterne, men det skal politikerne ikke blande sig i, lyder det fra Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »ærgerligt«, at højreradikal musik vinder frem på streamingtjenester som Spotify, WiMP og Google Play, lyder meldingen fra Enhedslisten. Men der er ikke noget, politikerne kan gøre ved det, påpeger kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr (Ø).

»Folk må selv bestemme, om de vil lytte til de her sange. Det er ærgerligt, og det undrer mig, men som udgangspunkt skal man ikke blande sig i det,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Berlingske skriver mandag, at sange, der handler om patriotisme, retten til at forsvare sit land mod fremmed indtrængen og i visse tilfælde direkte hylder nazismen og fascismen, vinder frem på flere streamingtjenester.

Men det skal være op til ordensmagten at vurdere, om der skal sættes ind over for musikken, hvis der er tale om noget ulovligt, mener Jørgen Arbo-Bæhr.

»Hvis sangene overtræder lovgivningen, skal man lade politiet undersøge det,« siger kulturordføreren.

Selvom Jørgen Arbo-Bæhr ærgrer sig over, at den højreradikale musik bliver mere og mere populær, mener han ikke, at der er nogen grund til reel bekymring.

»Selvfølgelig gør det lidt, men man skal ikke male fanden på væggen, bare fordi der er folk, der lytter til højreradikal musik. Deres meninger påvirkes af alt muligt andet end bare musik, så jeg er fortrøstningsfuld. Det er jo ikke fordi, der bliver flere højreradikale af at lytte til musik,« siger han.

Selvom der er ytringsfrihed i Danmark, er den begrænset på flere områder af lovgivningen. Eksempelvis står der i straffelovens paragraf 266b - den såkaldte racismeparagraf - at det kan koste en bøde eller fængsel på op til to år, hvis man truer, nedværdiger eller forhåner en gruppe mennesker på baggrund af race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering.

Ligesom de Konservative mener Enhedslisten også, at ytringsfriheden ikke skal begrænses.

»Jeg vil ikke gøre noget ved det, fordi det er også en del af ytringsfriheden,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.