Enhedslisten vil have Snowden til Christiansborg

En høring i Folketingets Retsudvalg med Edward Snowden skal gøre politikerne klogere på omfanget af overvågning i Danmark, insisterer Enhedslisten.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Edward Snowden har via Berlingske kastet sig ind i den danske overvågningsdebat i forbindelse med den såkaldte Se og Hør-skandale. Og Enhedslisten vil meget gerne høre endnu mere fra den amerikanske whistleblower.

Menneskerettighedsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) vil have Edward Snowden ind på Christiansborg, så han kan fortælle lidt mere om masseovervågning i Danmark, og lade de danske politikere stille ham spørgsmål.

»Det kunne være anledning til at få meget mere viden om, hvad masseovervågning i Danmark er,« siger Nikolaj Villumsen og understreger, at Edward Snowden kunne være med på et weblink, som han også har været det under en debat i Europa-Parlamentet.

Det forslag kom Nikolaj Villumsen og løsgængeren Uffe Elbæk også med, efter de 25. april i folketingssalen havde fået afvist et fælles forslag om at give Edward Snowden asyl i Danmark. Men Nikolaj Villumsen har ikke opgivet håbet om at få Snowden til Danmark, selv om samtlige partier minus Enhedslisten vendte tommelen ned for at give særbehandling til amerikaneren.

»Når vi er blevet klogere på, hvad omfanget af masseovervågning er, så håber jeg, at et flertal i Folketinget vil tænke sig om en ekstra gang og vurdere, om det ikke er klogt, at Snowden kan komme til Danmark og få ophold her frem for at være i Moskva på Putins nåde,« siger Nikolaj Villumsen.

Snowden er i USA tiltalt for tyveri af regeringens ejendom og spionage og er flygtet til Rusland, hvor han har fået midlertidig asyl på et år.