Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Politiet skal være der, når vi har brug for dem, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (EL).
Hun finder det »sørgeligt«, at Danmark er det land i Europa, hvor færrest indbrud bliver opklaret.
»Indbrud er en rigtig uhyggelig oplevelse for de mennesker, der har været udsat for det, og selvfølgelig skal de mærke, at politiet er der og gør en indsats for at de, der har begået kriminalitet, får deres straf,« lyder det fra Pernille Skipper.
Men sådan er det ikke i Danmark lige nu. Selv om antallet af indbrud er faldet kraftigt de seneste seks år, er Danmark stadig det land i Europa, hvor der bliver begået flest indbrud i private hjem.
Trods faldet, bliver færre indbrud i Danmark opklaret, både i forhold til tidligere år og sammenlignet med de øvrige skandinaviske lande.
Ifølge Danmarks Statistik blev der sidste år begået 36.342 indbrud her i landet. 2.367 af dem blev opklaret. Det giver en opklaringsprocent på 6,7, mens politiet i Norge og Sverige opklarer en dobbelt så stor andel.
Derfor vil Enhedslisten kæmpe for flere penge til det borgernære politi og flere politibetjente, når Folketingets partier i de kommende uger skal diskutere et nyt politiforlig. Dertil skal politiets ressourcer prioriteres bedre.
»De sidste mange gange, der er kommet ressourcer til politiet, er ressourcerne gået til PET og ikke til det borgernære politiarbejde, samtidig med, at det er gadebetjentene, som bliver sendt til København for at lave bevogtningsarbejde,« siger Pernille Skipper.
»Det vil vi gerne have gjort op med. Der skal være betjente på gadeplan i udsatte boligområder og ikke mindst i landdistrikterne, hvor man nærmest ikke kan få en politibetjent til at komme inden for et døgn.«
Bedre døre og vinduer
Dansk Folkeparti har allerede løftet sløret for et krav om at øge politiets bemanding med 2.000 betjente for at vende den kedelige statistik.
Enhedslisten vil ikke komme med et præcist krav om, hvor mange betjente de mener, der skal til. Men Pernille Skipper understreger, at antallet af politifolk i hvert fald skal tilbage på samme niveau som i 2011.
»Der er røget 500 betjente de sidste fire år på grund af den politiaftale, som DF også har været med til at lægge stemmer til. Det er et sted at starte. At vi kommer tilbage til det niveau, vi var på for fire år siden,« siger hun .
Samtidig påpeger retsordføreren også, at der skal kigges nærmere på danske krav til vinduer og døre, så de i fremtiden er bedre sikret.
»Det lyder banalt, men det er jo sådan set, det der skal til for at sørge for, at indbrudstyvene ikke kan komme ind. Og det er også der, vi er dårlige i forhold til andre lande,« siger Pernille Skipper.
Også Socialdemokraterne er ifølge retsordfører Trine Bramsen klar til at »se på både flere mandetimer og bedre redskaber til politiet«.
Folketinget skal forhandle et politiforlig på plads for perioden 2016 til 2020 i løbet af efteråret.