Enhedslisten vil gøre colaen dyrere

Det vil gavne både folkesundheden og statskassen at genindføre sodavandsafgiften, mener Enhedslisten. Socialdemokraterne, der var med til at afskaffe afgiften, tøver.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Står det til Enhedslisten, skal det være dyrere at lægge cola og appelsinsodavand i indkøbskurven.

Partiet vil nemlig genindføre afgiften på sodavand, som et massivt flertal i Folketinget i 2013 besluttede af fjerne. Meldingen kommer i kølvandet på nye tal, der viser, at opgøret med afgiften på ingen måde har bremset danskernes køb af sodavand i grænsebutikkerne. Det var ellers målet med beslutningen.

»Vi vil fremsætte et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at indkalde til forhandlinger om at genindføre sodavandsafgiften. Det burde være oplagt at kigge på, hvordan vi igen kan minimere sodavandsforbruget og samtidig tilbageføre penge til nogle af de grupper i samfundet, som er blevet ramt hårdest af regeringens reformer,« siger skatteordfører Frank Aaen (Ø).

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), erkender, at fjernelsen af sodavandsafgiften er noget af det, han er mindre stolt af.

»Det er jo altså ikke noget, der er vokset i vores baghave. Jeg har hele tiden været skeptisk i forhold til den sundhedsmæssige konsekvens af det,« siger han.

Flemming Møller Mortensen vil ikke på nuværende tidspunkt sige, om Socialdemokraterne støtter Enhedslistens ønske om at genindføre sodavandsafgiften.

»Jeg har som sundheds- og forebyggelsesordfører i de sidste syv år på Christiansborg sagt, at det med at sætte afgiften ned på sodavand, troede jeg, var en rigtig dårlig idé i forhold til, at vi gerne vil have en adfærd, hvor sodavand ikke er noget, man drikker i hverdagen, men noget, man har som nydelse engang imellem,« siger han.

De danske politikere forudså i 2013, da man vedtog at fjerne sodavandsafgiften, at det ville få mange til købe colaen henne i supermarkedet frem for at køre til den dansk-tyske grænse. Men nye tal fra DRs Undersøgende Databaseredaktion viser et helt andet billede.

I 2014 blev der solgt højst 38 millioner liter sodavand mere i Danmark end i 2013. Politikerne havde ellers regnet med, at salget ville stige med 100 millioner liter. De 60 millioner liter skulle komme direkte fra grænsehandlen, mens de sidste 40 millioner liter skulle komme, fordi danskerne generelt ville drikke mere sodavand, fordi det blev billigere.

De flere solgte liter sodavand i Danmark er ikke sket på bekostning af grænsebutikkerne. Mange af dem beretter nemlig om stigende salg til danskerne i 2014.

Frank Aaen mener, at afgiftsnedsættelsen har slået fejl.

»Den har ikke begrænset grænsehandlen. Til gengæld er forbruget af sodavand steget - og hullet i statskassen er blevet større. Altså mindre sundhed og færre penge til at gøre noget for dem, der eller får brug for sundhedsvæsnet.«

Diabetesforeningen er helt på linje med Enhedslisten.

»Det er uforståeligt, at der kan være politisk opbakning til at sikre børn adgang til kæmpestore sodavand med halvanden liter for en flad tier. Det bør stoppes, og derfor skal politikerne lære af fejlene og genindføre afgifterne på sodavand,« siger administrerende direktør Henrik Nedergaard.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) oplyser gennem sin presseafdeling, at han først vil kommentere tallene, når Skatteministeriets grænsehandelsrapport præsenteres senere på måneden.