Enhedslisten undrer sig over Støjbergs fodlænke-forklaring

Integrationsministeren har formentlig givet forkerte oplysninger i et svar om fodlænker, skriver Information.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) har ifølge Dagbladet Information muligvis givet forkerte oplysninger til udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) i et folketingssvar om fodlænker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Integrationsminister Inger Støjberg (V) har ifølge Dagbladet Information muligvis givet forkerte oplysninger til udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) i et folketingssvar om fodlænker.

Ifølge Inger Støjberg er det endnu ikke "teknisk muligt" at indføre brug af fodlænke med gps som alternativ til opholds- og meldepligten for udlændinge på tålt ophold og udviste kriminelle.

Men det er formentlig ikke rigtigt, skriver avisen.

Den tyske regering og et særligt kontor i justitsministeriet i delstaten Hessen har nemlig siden 1. januar 2012 overvåget dømte med en elektronisk fodlænke. Den vejer 180 gram og udsender hvert 15. minut et gps-signal med den overvågedes position.

Og efter angrebet mod et julemarked i Berlin 19. december lægges der op til at udvide ordningen.

Oplysningerne fra Tyskland sår dermed tvivl om det, som Inger Støjberg oplyste i et svar til Johanne Schmidt-Nielsen 10. januar - nemlig at, "det endnu ikke er teknisk muligt at anvende gps-fodlænke".

- Det er ærligt talt temmelig mystisk med en forklaring om, at det teknisk ikke kan lade sig gøre, når nu man gør det i Tyskland, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Ritzau.

- Hvis de kan finde ud af at bruge elektroniske gps-fodlænker i Tyskland, så kan vi vel også i Danmark.

Det er ikke tilfældigt, at Enhedslisten interesserer sig for gps-fodlænker.

- Jeg mener, det er værd at overveje som frivilligt alternativ til opholdet på Udrejsecenter Kærshovedgård nær Ikast, siger Johannes Schmidt-Nielsen.

Information har bedt Udlændinge- og Integrationsministeriet om en kommentar fra Inger Støjberg, men ministeriet ønsker ikke at besvare spørgsmålene fra avisen.