Enhedslisten: Uforsvarligt at sløjfe kvalitetsløft af fødegangene

Enhedslisten kritiserer regeringen for at ville sløjfe et planlagt kvalitetsløft af landets fødegange på 250 millioner, som blev besluttet af den tidligere regering.

Stine Brix (EL) er rasende over sløjfningen af penge til fødeafdelingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er uforsvarligt af regeringen at ville sløjfe et planlagt kvalitetsløft af landets fødegang, lyder det fra Enhedslisten.

»Det er et fatalt svigt over for de gravide kvinder, som i dag skal føde på fødeafdelinger med et ekstremt presset personale. Vi hører eksempler med kvinder, som starter fødslen uden en jordemoder, kvinder, som ikke bliver syet efterfølgende på grund af tidspres og et arbejdsmiljø, hvor personalet er ved at gå ned. Det fører til farlige situationer. Derfor er der i den grad brug for de penge, som allerede er afsat i sidste års finanslov, men som regeringen nu inddrager,« skriver sundhedsordfører Stine Brix (Ø) i en pressemeddelelse.

Venstre-regeringen lægger op til at sløjfe en pulje på en kvart milliard kroner, som blev oprettet under SR-regeringen, og som over en årrække skulle løfte kvaliteten af indsatsen på fødeafdelingerne.

Dette fremgår af baggrundsmateriale til den økonomiaftale, som regeringen netop har indgået med regionerne.

Stine Brix kalder det dybt pinligt, at Venstre har forsøgt at lancere sig selv som et parti, der vil prioritere sundhedsvæsenet, når det ikke gælder det hjælpeapparat, som gælder for gravide, fødende og nyfødte.

»Det er særligt grotesk, at regeringen også inddrager penge, som er afsat til at ansætte mere personale i år. Vi nærmer os september måned, mon ikke at man på mange fødeafdelinger rundt omkring allerede har brugt nogle af pengene. Regeringen kaster fødeafdelingerne ud i en uholdbar situation,« siger Stine Brix.

Hun vil nu indkalde sundhedsministeren i et samråd og bede hende forklare, hvorfor man har valgt at rulle løftet til fødeafdelingerne tilbage, og hvorfor man inddrager pengene allerede fra 2015.