Enhedslisten: Thorning er på »selvmorderisk« kurs

Statsministeren vil blive straffet for, at hun ikke vil ændre dagpengesystemet i den forestående finanslov, lyder kritikken fra Enhedslisten.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er søndag få forsiden af både Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det får konsekvenser for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes regering, at hun ikke vil ændre dagpengesystemet i den forestående finanslov.

Sådan lyder meldingen fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), der er »noget chokeret« over Thornings »ret skarpe og ultimative udtalelser« i søndagens udgave af Berlingske.

»Thorning burde tænke på, at der kommer flere til inden valget, så rent politisk er det selvmorderisk ikke at tage det her problem op. Jeg troede, at Socialdemokraterne havde mærket på deres krop og deres meningsmålinger, hvad det betyder ikke at tage de arbejdsløse alvorligt,« siger Christian Juhl til Berlingske Nyhedsbureau.

Han har svært ved at forestille sig, at det vil lykkes regeringen og Enhedslisten at lande en finanslov, hvis ikke Thorning skifter kurs på området.

»Det bliver vanskelige og seje forhandlinger. Det er der ingen tvivl om.«

»Hun er kynisk over for titusindvis af arbejdsløse ved at udsætte løsningen af problemet. Verner Sand Kirk (formanden for A-kassernes Samvirke, red.) sagde på Bornholm, at der i juni måned var op mod 44.000, der i 2013 og 2014 havde mistet retten til dagpenge. At vende ryggen til dem er simpelthen alt for kynisk,« fortsætter arbejdsmarkedsordføreren.

Ifølge Thorning har regeringen allerede gjort det »allervigtigste, man kan gøre for de arbejdsløse« ved at »tilrettelægge den økonomiske politik, så der bliver skabt arbejdspladser«. Regeringen har desuden ændret indfasningen af dagpengereformen, og man har nedsat en dagpengekommission, der senest ved udgangen af 2015 skal komme med anbefalinger til ændringer af systemet.

Men det vil Enhedslisten ikke vente på.

Christian Juhl forventer, at statsministeren vil få kritik fra sit bagland.

»Jeg regner med, at Helle Thornings bagland - ikke mindst fagbevægelsen - vil tage en alvorlig snak med hende. Det kan ikke passe andet. Man kan ikke ignorere de behov, der er nu. Det vil skabe en vis intern diskussion. Det er jeg ikke i tvivl om.«