Enhedslisten roser regeringens asylplan

»Rigtig fornuftigt« lyder det fra Enhedslisten om regeringens asylplan, der indebærer, at flygtninge skal udredes efter tre uger, så de hurtigt kan komme i arbejde.

Læs mere
Fold sammen

Det kan godt være, at der mangler arbejdspladser i Danmark, men det er stadig rigtig fornuftigt at få kortlagt flygtninges uddannelsesbaggrund og evner.

Sådan lyder meldingen fra Enhedslisten, efter at regeringen torsdag har løftet noget af sløret for, hvordan de med den nye asylplan vil få flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

»Det er rigtig fornuftigt, at man så hurtigt som overhovedet muligt finder ud af, hvilken erhvervserfaring flygtninge, der kommer hertil, har med sig, og om de har noget relevant uddannelse, fordi jo før vi får kortlagt det, jo hurtigere er der mulighed for at integrere dem på arbejdsmarkedet,« siger Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

I dag bliver flygtninge først systematisk udredt, når de har været på et asylcenter og kommer ud i kommunerne efterfølgende. Men med regeringens nye plan skal flygtningene allerede igennem en udredning efter to-tre ugers ophold på et asylcenter i Danmark. Her skal deres uddannelsesbaggrund og andre kompetencer kortlægges, og det skal bruges til at matche flygtningene med relevante kommuner og job.

Enhedslistens ordfører mener dog, at der er en række udfordringer forbundet med regeringens forslag.

»Det forudsætter, at der er noget arbejde at få, og der ved vi jo bare, at der mangler arbejdspladser i Danmark. Desuden kommer flygtninge ofte bagerst i køen, fordi der er nogle helt åbenlyse sprogbarrierer, og også fordi flygtninge kommer med nogle ret voldsomme traumer i bagagen, som skal behandles, før de kan komme i arbejde,« pointerer Johanne Schmidt-Nielsen.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at der sidste år kom cirka 13.000 asylansøgere til Danmark, hvoraf halvdelen af dem var fra det borgerkrigshærgede Syrien.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) mener ligesom Enhedslisten, at kortlægningen vil gavne integrationen for de flygtninge, der kommer til landet.

»Der kommer læger, ingeniører, eksperter og specialister hertil med evner. Det gælder om at få dem i gang. Det er det bedste for dem og den integrationsproces, de skal i gang med, for der er ingen, der tror, at krigen i Syrien er slut i morgen,« siger ministeren.