Enhedslisten presser Thorning op til Palæstina-afstemning

Det er ifølge Enhedslisten decideret »pinligt«, hvis regeringen afviser at anerkende Palæstina som selvstændig stat.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens medlemmer vil formentlig glemme, at de egentlig udgør et af regeringens støttepartier, når de torsdag vil forsøge at overbevise statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og co., om at Palæstina skal anerkendes som værende en selvstændig stat.

Sammen med det andet støtteparti, SF, og det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA) har Enhedslisten stillet et beslutningsforslag om at anerkende Palæstina, som blandt andre Frankrig, Storbritannien og Spanien har gjort det.

»Det er ganske enkelt pinligt, hvis regeringen ikke stemmer for vores forslag om anerkendelse. I stedet for at melde sig ind i det progressive europæiske kor, der kæmper palæstinensernes sag, vil man stikke en kæp i hjulet på den seneste positive udvikling,« siger Enhedslistens Palæstina-ordfører, Christian Juhl (Ø).

Han erkender, at en dansk anerkendelse af Palæstina vil være symbolsk.

»Men den vil være med til at lægge vægt bag den danske kritik af den israelske bosætteroffensiv. Samtidig vil vi bruge det til at rejse en bredere kritik af blokaden og den israelske apartheid-politik over for palæstinenserne,« siger Christian Juhl.

Både Enhedslisten og SF har i flere omgange forsøgt at lægge pres på regeringen for at få den symbolske anerkendelse. Blandt andet under en af statsministerens spørgetimer i starten af november.

»Regeringen agter ikke at anerkende Palæstina,« lød svaret fra Helle Thorning-Schmidt dengang.

Regeringen går efter en tostatsløsning, som det også er nedfældet i regeringsgrundlaget, og vejen til det er ifølge statsministeren ikke umiddelbart en anerkendelse af Palæstina.

»Hvordan hjælper det at anerkende Palæstina i forhold til en tostatsløsning? Ikke særlig meget,« spurgte og svarede Helle Thorning-Schmidt i starten af november.

Torsdag får regeringen mulighed for at tage stilling igen, når der i folketingssalen skal stemmes om »Forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af en selvstændig palæstinensisk stat«.