Enhedslisten påpeger blindt punkt i ny affaldsstrategi

Støttepartiet byder regeringens nye strategi for affald og genanvendelse velkommen, men peger på en grundlæggende mangel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens nye strategi for affald og genanvendelse kan resultere i stor vækst i genanvendelsen af affald, men strategien har et afgørende blindt punkt. Sådan lyder det fra Enhedslisten, før regeringen mandag fremlægger sin nye strategi »Danmark uden affald«.

»Hvis strategiens mål bliver realiseret, vil vi se en stor vækst i genanvendelse af affald i stedet for deponering og afbrænding til gavn for miljøet og beskæftigelsen i Danmark,« lyder det fra partiets miljøordfører, Per Clausen (Ø), i en pressemeddelelse.

Miljøminister Ida Auken (SF) fremlægger mandag regeringens nye ressourcestrategi, der skal føre til mindre forbrænding af affald og mere genanvendelse.

Helt konkret er regeringens mål ifølge dr.dk, at der frem mod år 2022 skal genanvendes næsten dobbelt så meget husholdningsaffald, som der bliver gjort i dag, at der skal forbrændes flere hundrede tusinde tons affald mindre, at to tredjedele af al elektronik skal indsamles, og at servicesektoren skal genanvende mere glas, pap, metal og plast. Desuden skal affaldet sorteres, alt efter om der er tale om madaffald, plastik, papir eller metal.

Men der er ikke taget højde for kilden, nemlig danskernes store produktion af affald, påpeger Enhedslistens miljøordfører.

»Ressourcestrategien tager desværre ikke fat på det grundlæggende problem, at vi årligt producerer alt for meget affald. Derfor ser jeg frem til, at regeringen snart fremlægger en strategi, der kan reducere mængden af affald. Ellers kan vi ikke leve op til visionen et »Danmark uden affald«,« lyder det fra Per Clausen.

Han fremhæver dog også en række positive ting ved planen:

»Målet om at genanvende det organiske affald, så næringsstofferne fra dette føres tilbage til landbrugsjorden, kan medvirke til at skabe en mere bæredygtig landbrugsproduktion. Ligesom produktion af biogas baseret på organisk affald er langt bedre end biogas baseret på gylle fra svineproduktionen. Derfor er der store perspektiver i at øge genanvendelsen af det organiske affald fra 50.000 tons til 300.000 tons«.

Per Clausen tilføjer, at også de øvrige elementer i strategien kan give store gevinster for miljøet, men at det er »helt afgørende«, at strategien bliver fulgt op med klare krav til behandlingen af affaldet, afgifter, som understøtter genanvendelse, og støtteordninger til at sætte gang i omlægningen til genanvendelse.

»Enhedslisten vil derfor tage disse spørgsmål med til finanslovforhandlingerne,« lyder det fra Per Clausen.