Enhedslisten opfordrer kandidater til at afsløre sponsorer

Det er et demokratisk problem, at folketingskandidater tøver med at fortælle, hvem der sponsorer deres valgkamp. Læg alt frem, lyder opfordringen, fra Enhedslisten.

Enhedslistens Pernille Skipper Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læg jeres kampagnepenge frem og løs et demokratisk problem.

Så klar er opfordringen fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), til sine med- og modspillere i valgkampen.

Opfordringen kommer på baggrund af en rundspørge til partiernes folketingskandidater, som Berlingske har foretaget. Den viser, at flere af kandidaterne især fra Socialdemokraterne, Venstre og de Konservative ikke vil give fuldt indblik i, hvem der betaler for deres valgkamp.

»Vi opfordrer alle kandidater på tværs af partierne til at lægge frem, hvem de får penge fra,« siger Pernille Skipper og peger på, at det kan være relevant at vide, hvem der støtter en kandidat, man overvejer at stemme på.

»Hvis den store fortaler for flere motorveje får penge fra transportbranchen, er det da vigtigt at vide. Eller hvis modstanderne er strammere regulering af finanssektoren får støtte fra bankerne, skal vælgerne da kunne vurdere, om det skal have betydning for krydset,« siger Skipper og peger på, at det derfor især i en valgkamp burde være velvillighed til at vise vælgerne finansieringen af valgplakater og annoncer.

»Hvis ikke kandidaterne gør noget ekstra, får vælgerne intet at vide i løbet af valgkampen, og det er et demokratisk problem,« siger hun.

Spørgsmål: Hvorfor er der så nogle af jeres egne kandidater, der ikke har lagt frem, hvad de får?

»Jeg kan love dig for, at alle vores kandidater kommer til at lægge oplysningerne frem inden 18. juni. Enhedslisten har nogle meget stramme regler om økonomisk støtte og meget stor åbenhed,« siger Pernille Skipper.

Det er ikke kun i valgkampen, at der har været kastet kritisk lys på partistøtten, og regeringen skrevet øget åbenhed ind i sit regeringsgrundlag. Men det er indtil videre ikke lykkes partierne at nå til enighed om et nyt system.

Lige nu er reglerne for partistøtte i grove træk, at kun støtte på over 20.000 kroner skal oplyses af partierne.