Enhedslisten og Venstre i fælles medicinkort-appel til minister

Sundhedsministeren bør tage initiativ til at skabe tryghed om det kritiserede medicinkort, mener Enhedslisten, som dermed er på linje med Venstre. Astrid Krag vil ikke kommentere sagen på nuværende tidspunkt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) skal på banen og skabe tryghed om Det Fælles Medicinkort (FMK), som blandt andre Forbrugerrådet og Etisk Råd i Morgenavisen Jyllands-Posten kritiserer for manglende sikkerhed.

Opfordringen kommer fra Enhedslisten, som dermed er på bølgelængde med Venstre.

»Vi vil opfordre sundhedsministeren til at se på kritikken - se på, om man ikke kan forbedre retssikkerheden. Det må være fra hende, initiativet kommer. Jeg synes, det er helt på sin plads, at sundhedsministeren tager et initiativ til at skabe tryghed omkring det nye system,« siger sundhedsordfører Stine Brix (Ø).

Ifølge Jyllands-Posten får op mod 200.000 ansatte i sundhedssektoren i de kommende måneder via Det Fælles Medicinkort adgang til dybt personlige oplysninger om borgernes medicinforbrug og sygdomme.

Forbrugerrådet og Etisk Råd mener, at personkredsen, der får adgang til borgernes helbredsoplysninger, er for bred, og cpr-nummeret er en alt for nem adgangsnøgle til de personfølsomme oplysninger. Det er blandt andet læger, sygeplejersker, og SOSU-assistenter, der får adgang til registret, og der har allerede været flere tilfælde af misbrug.

Ifølge Nationalt Sundheds-IT under Statens Serum Institut har man i de senere år politianmeldt en til fem sundhedspersoner årligt, som uretmæssigt har skaffet sig adgang til borgeres medicinoplysninger. Derudover kommer sager, som forurettede selv politianmelder.

»Hensynet til, at det skal være nemt og effektivt at administrere for systemet er i denne sag blevet vægtet højere end hensynet til den enkeltes rettigheder, og det er meget beklageligt,« siger Stine Brix og uddyber:

»Jeg er overbevist om, at man sagtens kan finde en løsning, der fortsat er fleksibel, men som også tager hensyn til, at det rummer mange meget personlige oplysninger. For mig at se bør princippet være, at den enkelte borger har ejendomsret over sine egne informationer og i princippet selv kan styre, hvem der kan tilgå dem - og så give tilladelse til de sundhedspersoner, det er relevant for,« siger hun.

Venstre vil have sundhedsministeren til at garantere, at sikkerheden omkring medicinkortet er helt i top.

»Jeg har bedt ministeren komme på banen i forhold til, om hun er enig i den kritik, der rejses. Hun må garantere, at sikkerheden er i top,« siger forebyggelsesordfører Jane Heitmann (V).

Sundhedsminister Astrid Krag er i øjeblikket på rundrejse i Asien og ønsker ikke at kommentere sagen. Tidligere mandag fastslog den socialdemokratiske sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), at sikkerheden i forbindelse med kortet er i orden.