Enhedslisten og SF vil ændre loven efter omstridt voldtægtssag: »Det er helt grotesk«

Foto: Simon Læssøe.
Læs mere
Fold sammen

En frifindelsesdom i en sag om gruppevoldtægt, får Enhedslisten og SF til at kræve ændringer på voldtægtsområdet, der ellers lige har fået et gennemsyn af justitsminister Søren Pind (V).

Enhedslistens Pernille Skipper mener sagen, hvor tre unge mænd er frifundet for gruppevoldtægt, fordi kvinden ikke sagde fra, er grundlag for en lovændring.

»Det er helt grotesk, hvis lovgivningen kan tolkes sådan, at hvis ikke kvinder aktivt siger fra, så er det ikke voldtægt. Hvis domstolene fastholder, at loven skal forstås sådan, som det er sket i Roskilde Byret, så skal loven laves om,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Også SF's retsordfører Lisbeth Bech Poulsen er uforstående over for dommen og agter at stille spørgsmål til minister Søren Pind (V).

»Den her sag viser, at vi stadig er der, at man kan blive frifundet ud fra den begrundelse, at der blev ikke sagt fra. Jeg får at vide fra ministeren og en række partier, at sådan er praksis ikke længere,« siger hun.

Lisbeth Bech Poulsen har tidligere blandt andet stillet forslag om en paragraf for uagtsom voldtægt, men det har ikke haft opbakning i folketingssalen.

I den konkrete dom, der er faldet torsdag ved Retten i Roskilde, er tre mænd på 19, 19 og 18 år blevet frifundet for voldtægtsanklager, efter at de på skift havde samleje med en pige bag en busk til en ungdomsfest i Herfølge i 2014.

Pigen afgav forklaring for lukkede døre, men ifølge anklageskriftet led hun af sukkersyge, og hun var så påvirket af alkohol og manglende insulin, at hun ikke kunne modsætte sig det, drengene var i færd med.

Ifølge forsvarene for de tre anklagede mænd bestod pigens indvilgelse i at have sex i, at hun ikke havde sagt tydeligt nok fra.

/ritzau/

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at kvinden var bevidstløs af alkohol. Dette er der ifølge retsafgørelsen ikke fundet bevis for, og det er derfor rettet i teksten.