Enhedslisten og Messerschmidt vil have særaftaler med Apple frem i lyset

Enhedslistens energiordfører vil have svar på hvilke særaftaler, der blev indgået med IT-virksomheden Apple i forbindelse med beslutningen om at placere et datacenter til 6,3 milliarder kroner på en mark ved Viborg.

Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte opsigt, da Viborg Kommune i februar kunne offentliggøre den amerikanske IT-gigant Apples plan om at etablere et datacenter ved Viborg i 2017.

Det var resultatet af flere års arbejde, hvor myndigheder på tværs af ministerier og styrelser havde arbejdet sammen for at skabe attraktive vilkår i Danmark for Apple.

Men måske gik myndighederne for langt i bestræbelserne på at lokke IT-virksomheden til Danmark. I hvert fald vil Enhedslisten have undersøgt, om Apple modtog særbehandling af myndighederne, og om det i givet fald har betydet mistede afgifter i statskassen. Det skriver dagbladet Børsen.

Det er Enhedslistens energiordfører Søren Egge Rasmussen (Ø), der har sendt en byge af spørgsmål om sagen til henholdsvis skatteminister Karsten Lauritzen (V) og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

»Hvis der er sket forskelsbehandling, fordi det drejer sig om Apple, så er det en alvorlig sag. Og det gælder sådan set også, hvis hele processen omkring regelændringer ikke er sket åbent og transparent,« siger Søren Egge Rasmussen til Børsen.

Avisen har fået aktindsigt i dokumenter fra »Projekt Orkan«, som arbejdet med at få Apple til Danmark blev døbt. Heraf fremgår det, at den danske stat strakte sig langt for at få Apples datacenter til Viborg.

Blandt andet blev virksomhedens afgifter til CO2 reduceret, skriver Børsen.

»I det, der har været fremme, har der været fokus på CO2-afgifter, men det kan sagtens være sket på andre områder. Vi skal have svar på, om den kreative løsning udelukkende drejer sig om fritagelse for CO2-afgift, eller om sagen er større,« siger Søren Egge Rasmussen til Børsen.

Enhedslistens energiordfører ønsker også svar på, om Folketinget i givet fald har været involveret i den aftale, der er indgået med Apple.

To tidligere ministre, Pia Olsen Dyhr (SF) og Mogens Jensen (S), afviser over for Børsen, at der blev givet særbehandling til Apple.

»Med mit kendskab til sagen er Apple ikke blevet tilbudt nogle særlige og lukrative ordninger eller aftaler,« siger Mogens Jensen, forhenværende handels- og udviklingsminister, til Børsen.

Morten Messerschmidt (DF), der er medlem af Europa-Parlamentet, siger til Børsen, at han vil have EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager til at undersøge, om Apple kan have opnået ulige konkurrencevilkår.