Enhedslisten: Misvisende tal i dagpengedebat er problematiske

Ifølge Enhedslisten mangler der objektive tal, der viser konsekvenserne af dagpengereformen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Striden om konsekvenserne af dagpengereformen får nu regeringens parlamentariske grundlag Enhedslisten til at efterlyse mere præcise tal.

»Det er dybt bekymrende, at man tilsyneladende ikke har tal, der siger, hvad der rent faktisk sker. Der er brug for mere præcise tal, fordi det nu kommer frem, at det er højest usikkert, hvad de statistikker, vi bliver præsenteret for, egentlig viser,« siger partiets gruppeformand, Stine Brix (Ø).

Mere end 40.000 personer har mistet retten til dagpenge som følge af den dagpengereform, som Venstre og de Konservative indgik med stemmer fra Dansk Folkeparti og de Radikale i 2010, og som regeringen videreførte.

Størstedelen af de 40.000 er sikret en form for forsørgelse, ligesom omkring 20 procent er opført som værende i beskæftigelse.

Men problemer er - påpeger Stine Brix - at man kan være kategoriseret som lønmodtager i statistikken, selvom man reelt kun har arbejdet ganske få timer om måneden, ligesom man kan man blive talt med som modtager af en ydelse til trods for, at man rent faktisk også arbejder ved siden af.

»Det siger noget om, at de her tal ikke er retvisende, hvis de ikke ligefrem er misvisende, og det er et problem, når vi skal diskutere reformens konsekvenser,« siger Enhedslistens gruppeformand.

Ifølge Stine Brix, der helst så dagpengereformen rullet helt tilbage, er det således nødvendigt at få tal, der er renset for politiske interesser.

»Det handler om at få nogle tal, som ikke bliver brugt til at fremme et bestemt synspunkt, men som rent faktisk er objektive tal. Det ville være klogt at få nogle uafhængige til at lave et talgrundlag, så vi kan diskutere det her på et ordentlig og sagligt grundlag,« siger hun.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering - der sorterer under Beskæftigelsesministeriet - har netop lavet en ny beregning på de personer, der står opført lønmodtagere, to måneder efter de mistede dagpengeretten.

Her fremgår det, at de i gennemsnit arbejder 29 timer om ugen.

Blot 6,5 procent arbejder mindre end 9,25 timer om ugen.