Enhedslisten kritiserer skjult støtte til V-ordfører

Når Venstres trafikordfører ikke har indberettet 200.000 kroner i partistøtte, er det endnu en indikation på, at erhvervsklubber er en omgåelse af loven, mener Enhedslisten.

Foto: Keld navntoft

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V), modtog ved det seneste folketingsvalg 200.000 kroner, der aldrig er blevet indberettet til myndighederne, sådan som partistøtteloven foreskriver.

Og det er et »kæmpe problem«, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø).

»Kristian Pihl Lorentzen er et rigtig godt eksempel på, hvorfor vi har behov for åbenhed om partistøtte - også langt mere åbenhed, end vi har i dag,« siger hun.

»Han er jo en af dem, som omgår de eksisterende regler ved at have en såkaldt erhvervsklub, hvor han kan gemme identiteten på sine donorer. Og med det ry han har som en indædt forkæmper for at asfaltere store dele af Jylland med motorveje, er det selvfølgelig interessant for vælgerne at se, at det netop ikke er miljøorganisationer, der hælder penge i hans valgkamp, men derimod transportbranchen,« siger Pernille Skipper.

Berlingske skriver fredag, at sponsorkronerne kom fra erhvervsklubben Viborg-egnens Liberale Erhvervslaug, som Kristian Pihl Lorentzen selv har været med til at stable på benene. Trafikordføreren erkender selv, at pengene burde være indberettet, og han kalder det en »klar fejl«.

Sagen kommer, efter Berlingske sidste uge afslørede lovbrud i forbindelse med partistøtte til ni kandidater fra Venstre og de Konservative, og Pernille Skipper peger på, at der »begynder at tegne sig et mønster hos Venstre« om, at flere af partiets folkevalgte »ikke kan finde ud af at indberette korrekt«, når det kommer til den udbredte øvelse i at indsamle store beløb til valgkampagner via erhvervsklubber.

»Det er min klare opfattelse, at erhvervsklubberne er en omgåelse af intentionen bag loven. Meningen er jo, at vælgerne skal kunne følge med i, hvem der giver donationer til partierne, og det kan de ikke, så længe erhvervsklubberne eksisterer,« siger Pernille Skipper.

Derfor er der behov for at tage reglerne langt mere alvorligt - og måske også for mere kontrol med de politiske donationer, mener hun.

»Partistøttereglerne giver mulighed for, at der kan gives bøde eller helt op til fængselsstraf, men det er jo ikke noget, vi har set håndhævet, og noget tyder på, at det får personer til enten decideret at snyde med vilje eller i hvert fald at trække så meget på skulderen ved at sige, at det er nogle regler, man overholder, hvis man lige når det,« siger Enhedslistens retsordfører.