Enhedslisten kræver stort velfærdsløft af S

Hvis Enhedslisten skal pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister, kræver partiet penge til velfærd.

Enhedslisten med Pernille Skipper som politisk ordfører kræver markant større udgifter til velfærden, hvis Socialdemokratiet skal regne med dets mandater efter et valg. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. Enhedslisten præsenterer tirsdag et af sine kernekrav til en socialdemokratisk regering efter valget.

Det handler om velfærden og går ud på, at de offentlige udgifter skal løftes til over det såkaldte demografiske træk.

Det demografiske træk dækker over udviklingen i befolkningens størrelse og sammensætnings indflydelse på økonomien, hvis serviceniveauet skal fastholdes.

- Enhedslisten kræver af socialdemokraterne, at de skal sikre et løft af velfærden ud over det demografiske træk, hvis de skal sidde på Enhedslistens mandater.

- De skal levere forbedringer. Danskerne skal kunne mærke en forskel, skriver Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper i udspillet.

Ordføreren noterer i forordet, at rød blok har et stort flertal i meningsmålingerne og advarer imod at gentage situationen fra sidste gang, hvor der efter et valg er et flertal på venstrefløjen.

- Det må ikke blive til bristede forhåbninger, som sidste gang en rød regering trådte til.

- Det må ikke blive til selskabsskattelettelser, nedskæringer på velfærden, lockout af offentligt ansatte og øget ulighed som sidst. Tværtimod, skriver Pernille Skipper i udspillet.

Enhedslisten lægger i udspillet også op til at indføre visse minimumsrettigheder, herunder krav på frisk luft, bad og rengøring til ældre og faste grænser for, hvor mange børn, der må være per voksen i en daginstitution.

Derudover vil partiet lukke Moderniseringsstyrelsen og have en ny regering til at afgive et rødt arbejdsgiverløfte, der blandt andet skal forhindre, at staten eller kommunerne kan tjene penge på at lockoute de ansatte.

Men hovedkravet til Socialdemokratiet er altså, at der kommer flere penge til velfærd.

- Hvordan løftet af velfærden præcis skal være, er vi åbne for at forhandle om, siger Pernille Skipper.

Hun vil have en "garanti" fra Mette Frederiksen for, at der kommer et løft af velfærden ud af det demografiske træk, før S-formanden bliver statsminister.

/ritzau/