Enhedslisten kræver forbud mod at trække overskud ud af private institutioner

Enhedslisten vil forbyde private og selvejende institutioner at trække et eventuelt overskud ud, men Socialdemokraterne afviser et forbud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har siden 2005 været muligt for private at drive eksempelvis daginstitutioner med et overskud, som den private virksomhedsejer kan trække ud af institutionen til et udbytte, men den mulighed ønsker Enhedslisten at standse, skriver Information.

Det er et fåtal af daginstitutioner, der bruges til at skabe et overskud til ejerne, men Enhedslisten frygter, at regeringens nye fokus på udlicitering og konkurrenceudsættelse af de offentlige velfærdsydelser i forbindelse med de kommende forhandlinger om nye vækstinitiativer vil øge interessen for at drive daginstitutioner.

Derfor fremsætter partiet et beslutningsforslag, som forbyder private leverandører at trække et eventuelt overskud ud af virksomheden.

»I blandt andet Sverige har man i en årrække åbnet for, at private koncerner kan tjene penge på at drive skoler og børnehaver. Erfaringerne er meget negative. Skattekroner, der skulle være brugt til at sikre god kvalitet i daginstitutioner, er blevet trukket ud til profit til aktionærerne hos de store velfærdskoncerner. Det er en meget farlig vej at bevæge sig ud af,« siger Enhedslistens børne- og familieordfører Rosa Lund (Ø).

Da loven om etableringsret til private leverandører blev vedtaget i 2005, stemte Socialdemokraterne sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten imod.

Socialdemokraternes daværende socialordfører og nuværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) argumenterede mod forslaget.

»Jeg siger bare i al stilfærdighed, at vi ikke vil være med til at bidrage til en yderligere opsplitning af det her samfund, og vi ønsker ikke en situation, hvor private børnehaver med private investorer skal tjene penge på vores børn,« sagde Mette Frederiksen dengang.

Men nu afviser partiets børne- og familieordfører, Karin Gaardsted (S), at partiet vil stemme for Enhedslistens beslutningsforslag.

»Det vil jo have nogle uoverskuelige konsekvenser for mange andre typer af private initiativer, hvis man vil gøre dette på daginstitutionsområdet. Vi bruger skattekroner til at købe os til ydelser hos mange forskellige private leverandører, og skal vi så også forbyde dem at lave et overskud til ejerne?« spørger Karin Gaardsted.

BUPL er dog begejstret for Enhedslistens forslag. Formand Henning Pedersen er bekymret for, at det vil gå ud over børnene, hvis daginstitutioner bruges til at skabe økonomisk overskud:

»Hvis det er muligt at trække penge ud af en institution, så kunne pengene lige så godt bruges på at gøre forholdene bedre for børnene,« siger Henning Pedersen.