Enhedslisten klar til høringer

Parlamentariske høringer vil give medlemmerne af Folketinget en bedre mulighed for at grave dybere i sager, hvor der måske gemmer sig ulovligheder, mener Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten har i flere omgange efterlyst alternativer til undersøgelseskommissioner, så partiet byder naturligt nok forslaget om parlamentariske høringer velkommen.

»Vi oplever flere eksempler på sager, som vi fra Folketingets side gerne vil have undersøgt yderligere, men hvor det virker meget voldsomt at nedsætte en kommission, som både er meget dyr og langsommelig,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø).

Forslaget om de parlamentariske høringer kommer fra Folketingets Præsidium som et bud på, hvordan man undgår de langstrakte undersøgelseskommissioner, som er dyre og ofte så langtrukne, at de er uaktuelle, når konklusionen er klar.

Det kunne ifølge Enhedslisten være fint med et nyt alternativ til kommissionerne, selv om politikerne allerede har mulighed for at få sat en advokatundersøgelse i gang.

»Men i forbindelse med en advokatundersøgelse kan man ikke foretage mundtlige afhøringer af vidner. Der kan man kun se på det skriftlige materiale,« siger Pernille Skipper.

De såkaldte ministersamråd sætter også en automatisk stopklods for udredningen, mener hun.

»Det er jo en mulighed, som vi benytter os meget af, og det gode ved samrådene er, at ministrene taler under ministeransvar,« siger Enhedslistens retsordfører.

»Men har man et mistanke om, at man ikke får et fyldestgørende svar og for eksempel gerne vil afhøre nogle embedsmænd eller dykke længere ned i skriftligt bevismateriale, så kommer samrådet til kort, og så er den næste mulighed for Folketinget, som det er i dag, at nedsætte en meget dyr kommission,« siger Pernille Skipper.