Enhedslisten kalder ny praksis en sejr for veteraner

Det er et hak i tuden på Arbejdsskadestyrelsen, at der har været forkert praksis for erstatning til veteraner med posttraumatisk stress, mener Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mellem 200 og 250 veteraner skal have genoptaget deres sag hos Arbejdsskadestyrelsen, efter der er kommet ny viden om posttraumatisk stress syndrom (PTSD) hos soldater hjemvendt fra krig.

»Den nye praksis vil i første omgang betyde, at hundredvis af de psykiske syge veteraner nu kan få deres skader taget op og få anerkendelse og erstatning. Jeg synes, det er en sejr for veteranerne,« siger Jørgen Arbo-Bæhr (Ø), medlem af forsvarsudvalget for Enhedslisten.

Mens soldaterne kan glæde sig over den ændrede praksis, er det en streg i regningen for Arbejdsskadestyrelsen, at praksissen har været forkert ind til nu, mener Enhedslisten.

»Det er en kæmpe begmand til Arbejdsskadestyrelsen for deres forkerte praksis. Det bedste ved udredningen er, at styrelsen på dag ét, ændrer praksis,« siger han.

Sagsbehandlingen ændres fremover, så veteraner, som oplever PTSD mere end seks måneder efter, at belastningen er stoppet, også kan få anerkendt lidelsen som en arbejdsskade og dermed få tilkendt erstatning.

Jørgen Arbo-Bæhr kalder den tidligere gældende grænse for erstatning på de seks måneder for »selvopfunden« og vil fortsat holde et vågent øje med Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling.

»Jeg vil følge sagsbehandlingen meget nøje. Arbejdsskadestyrelsen skal i hvert fald ikke snyde på vægten,« siger han.