Enhedslisten kalder minister i samråd om vakuum-mad

Det er kritisabelt, at kommuner spiser ældre af med vakuumpakket mad, når de samme kommuner har fået en milliard kroner ekstra til bedre ældrepleje, mener Enhedslisten, der vil have en forklaring fra socialministeren.

Kommunens håndmadder til ældre skal være langtidsholdbare, og det betyder vakuumpakket mad.(Arkivfoto: Lars Pauli/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Pauli
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om ugegammelt smørrebrød til de ældre i blandt andre Faaborg-Midtfyn Kommune lander nu på socialminister Manu Sareens (R) bord.

Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen (Ø) kalder Sareen i samråd og bebuder samtidig, at man vil inddrage sagen i forhandlingerne om næste års finanslov, der blev skudt i gang mandag.

»Det er helt uacceptabelt at servere ugegammelt smørrebrød for ældre mennesker, der ikke selv kan lave mad. Dels er det uværdigt at spise dem af med det, og dels er det dyrt. Vi ved jo, at en sund og nærende kost kan betale sig hele vejen rundt, fordi det forebygger underernæring, forværring af sygdom og ikke mindst de dyre indlæggelser,« siger Finn Sørensen.

Ifølge en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten serverer seks ud af ti kommuner vakuumpakket smørrebrød, som er tilberedt op til ni dage før, det havner på middagsbordet hos de ældre.

Socialministeren har kaldt de vakuumpakkede madpakker »uværdigt« og erklæret sig uforstående over for, at nogle kommuner tyr til et syvdages frokostprogram i lufttæt indpakning. Han afviser dog at gribe ind i kommunernes ret til selv at bestemme på området.

»Det er godt, at socialminister Manu Sareen også er kritisk, men ministeren må forklare, hvordan det kan gå til, at der skæres på kosten til de ældre, samtidig med at kommunerne har fået en ekstra milliard til at løfte ældreplejen. Ministeren må også forklare, hvad han vil gøre ved det,« siger Finn Sørensen.

Han undrer sig over, at kommunerne serverer vakuumpakket madpakker for ældre samtidig med, at der på årets finanslov er afsat en milliard kroner ekstra til landets ældre.

»Nu forhandles der finanslov igen, og dette rejser blot endnu engang spørgsmålet om, hvorvidt regeringen ønsker at gøre en indsats for reelle og permanente forbedringer for vores ældre borgere. Vi tager afgjort dette her med til forhandlingsbordet,« siger Finn Sørensen.

Finansminister Bjarne Corydon (S) siger i en kommentar til DR Nyheder, at sagen om den vakuumpakkede mad til de ældre hører til på kommunernes banehalvdel.

»Jeg synes, vores socialminister har været meget tydelig omkring, at det undrer ham. Vi har sikret en milliard kroner ekstra til ældreområdet. Det har vi gjort i respekt for, at det er kommunernes ansvar, hvordan man tilrettelægger ældreplejen,« siger Bjarne Corydon til DR Nyheder.