Enhedslisten kalder EU-aftale »tragisk«

EUs aftale om at styrke operation Triton er helt forfejlet og »tragisk«, fordi EU forsøger at holde flygtninge ude i stedet for at redde dem, lyder det fra Enhedslisten.

Foto: Keld Navntoft. Enhedslistens Nikolaj Villumsen er utilfreds med EU-aftale.
Læs mere
Fold sammen

Torsdagens EU-aftale om at styrke indsatsen mod flygtningestrømmen i Middelhavet er kynisk og forfejlet.

Så kontant er kritikken fra Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), der mener, EU svigter ved ikke at gøre mere for at redde, de flygtninge, der løber risikoen ved at tage over Middelhavet fra Afrika til Europa.

»Det er et tragisk resultat. Problemet er, at operationen bevæger sig tæt på EUs grænse og langt fra der, hvor ulykkerne ofte sker. Jeg frygter at se flere nye katastrofer og lig i Middelhavet,« siger han og understreger, at der skulle have været et større fokus på at redde flygtninge i aftalen, som EU-landene torsdag blev enige om.

Aftalen tredobler støtten til operation Triton, der patruljerer i Middelhavet, hvor mange bådflygtninge sejler mod Europa. Ifølge EU-præsident Donald Tusk skal der også ses på, hvordan flygtninge, der afvises, kan blive sendt retur på en »effektiv« måde.

Aftalen betyder også, at EU-lederne har givet grønt lys til en militæroperation mod de menneskesmuglere, der mod betaling fragter flygtningene til Europa. Den del af aftalen griber fat et forkert sted, mener Nikolaj Villumsen, der hellere så, at flygtninge blev reddet.

»Vi tvinger flygtninge i armene på menneskesmuglerne. Der er ingen anden måde at komme til Europa på for en syrisk flygtning, der vil have sin asylsag prøvet. Det er jo derfor, at de her mennesker er så desperate, at de tager af sted med risiko for at drukne,« siger han.

1.750 mennesker er i år omkommet i bestræbelserne på at krydse Middelhavet.