Enhedslisten i opgør med »bundhyklerisk« ministerpension

Enhedslisten stiller fredag seks beslutningsforslag i Folketinget, der blandt andet skal gøre op med ministrenes pensionsalder og eftervederlag. Ministrenes vilkår skal ligne almindelige borgeres mere, lyder det fra partiet.

Enhedslistens Pernille Skipper på hendes kontor på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Ministres pension, pensionsalder og vederlag skal ændres, hvis det står til Enhedslisten.

Med seks beslutningsforslag i Folketinget fredag vil partiet forsøge at få vedtaget, at ministrene for eksempel ikke skal kunne få udbetalt deres pension allerede som 61-årige, når det ikke også er muligt for almindelige danskere.

Enhedslisten vil også have gjort op med, at tidligere ministre kan få udbetalt deres ministerpension samtidig med, at de hæver løn fra Folketinget.

»Først og fremmest så er det bundhyklerisk, når politikere på den ene side hæver pensionsalderen for almindelige hårdtarbejdende mennesker, og selv kan gå fra, når de er 60 år gamle. Så finder du ikke noget, der er mere hyklerisk efter min mening,« siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø).

Alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance og Alternativet stemte i sin tid for tilbagetrækningsreformen, der betød en forhøjelse af danskernes pensionsalder og en forkortelse af efterlønsperioden. Og det er altså her hykleriet opstår, ifølge Enhedslisten. For hvordan kan man stemme for at forringe borgernes pensionsvilkår, men stadig holde på egne privilegier?

»Og så handler det også om, at vi skal have nogle politikere, der forstår, hvordan den virkelige verden hænger sammen. Og ikke bliver forgyldt i begge ender, men faktisk også ved hvordan det er at få et budget til at hænge sammen og nå bussen, når det regner. Ellers glemmer de hvordan virkeligheden ser ud på den anden side af Christiansborgs tykke mure,« siger Pernille Skipper.

Når Enhedslisten sætter de seks beslutningsforslag til afstemning i folketingssalen, så er det politikerne selv, der skal stemme om at forringe egne vilkår. Tror du virkelig, at nogen har lyst til det?

»Jeg mener, ansvarlige politikere ville sørge for at de lønforhold, der er lavet for ministre og folketingsmedlemmer er rimelige. Jeg siger ikke, at man skal være på fattigdommens rand, når man er folketingspolitiker, men de skal bare være nogenlunde rimelige, så man ikke kan få både løn og pension samtidig,« siger Pernille Skipper og retter samtidig en hård kritik mod den såkaldte »Vederlagkommission«, der lige nu er ved at se på, om man skal hæve politikernes løn.

»Den her kommission er en politisk håndvask, som jeg sjældent har set det før. Det er politikere, som har nedsat en kommission fyldt med embedsmænd og tidligere og nuværende politikere og bedt dem om at komme med et forslag.«

»Mon ikke det ville have haft lidt mere troværdighed, hvis man havde sat sosuerne og ufaglærte håndværkere ind i den kommission. Det er hyklerisk og urimeligt i sin definition, at politikere sidder og giver sig selv fede hyrer, mens de beder den danske befolkning om at løfte regningen fra krisen og gå senere på pension,« siger Pernille Skipper.

Udover at foreslå, at politikernes løn ikke skal stige, ser Enhedslisten gerne, at man skal have siddet mere end et år som minister, for at få adgang til ministerpensionen.