Enhedslisten glæder sig over el-bilafklaring

Det er glædeligt, at regeringen vil forlænge afgiftsfritagelsen for el-biler med et år, siger Enhedslisten, der dog ærgrer sig over, at forslaget først kommer nu, og at det ikke varer længere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bedre sent end aldrig, hedder det som bekendt, og det er sådan cirka den modtagelse, Enhedslisten giver regeringens forslag om at forlænge afgiftsfritagelsen for el-biler i Danmark til og med 2016.

Torsdag morgen skulle Folketinget førstebehandle et tilsvarende forslag fra Enhedslisten, hvor man dog foreslår at lade fritagelsen vare fire år frem. Derfor kan transportordfører Henning Hyllested (EL) dog godt glæde sig over regeringens udspil.

»Det er positivt, at vi får en afklaring nu. Det har branchen krav på, og selvom vi havde gerne havde set en længere periode, hæfter jeg mig ved, at man vil tage nye drøftelser inden den nye forlængelse udløber,« siger Henning Hyllested.

Det var del af SRSFs regeringsgrundlag at arbejde for en større omlægning, der skulle fremme salget af el-biler. Men det har været vanskeligt at finde fælles politisk fodslag, hvilket har fået flere branchefolk til at advare om, at hele el-bilbranchen risikerede at kollapse økonomisk, så længe usikkerheden står på.

Skatteministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at man med forslaget vil forlænge afgiftsfritagelsen for el- og brintbiler til og med 2016, og at der sker for at skabe »arbejdsro«, mens man finder en langsigtet løsning.

»Fra regeringens side er vi interesserede i, at den danske bilpark vedbliver at være en af verdens grønneste. Det gør vi ved at sikre afgiftsfratagelsen af el- og brintbiler godt og vel halvandet år mere. Derefter ser jeg frem til, at vi har en fornuftig fremtidssikret afgiftsmodel på plads,« siger skatteminister Benny Engelbrecht (S).

Afgiftsfritagelsen anslås at koste 450 millioner, og det vil blive en del af regeringens finanslovsforslag for 2016.

Henning Hyllested kalder det for »pinligt«, at regeringen først kommer med deres udspil nu.

»Der er ikke sket noget som helst de seneste år. Ingen branche kan leve med at humpe af sted i uvished, og det har været en pinlig omgang, at vi skullet vente så længe på, at regeringen ville gøre noget,« siger Henning Hyllested.

Den nuværende afgiftsfritagelse står til at udløbe ved udgangen af 2015.