Enhedslisten giver Søren Pind klar besked: Havde vi haft flertal i København, havde du ikke fået lov til at »ødelægge byen«

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) advarer mod et grønt flertal i København ved efterårets kommunalvalg. Det vil sætte byudviklingen i stå, lyder hans analyse. Ifølge Enhedslisten er Pinds påstand dog »nærmest en joke«.

Søren Pind (tv.) og Morten Kabell (th.) er ganske enkelt helt uenige om, hvad der er god byudvikling i København, mener teknik- og miljøborgmesteren. Foto: Katrine Emilie Andersen og Olafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere

Med udsigten til et grønt flertal i København, er der også udsigt til, at byens udvikling går i stå.

Sådan lyder advarslen fra tidl. bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V), efter en meningsmåling i Berlingske tidligere på ugen har vist et muligt flertal bestående af Enhedslisten, Alternativet, de Radikale og SF.

Men for hans efterfølger på posten, Enhedslistens Morten Kabell, er V-ministerens udmelding snarere et kvalitetsstempel end en reel politisk trussel.

»Søren Pind har jo helt ret,« siger han med en stor grad af sarkasme.

Ifølge Morten Kabell er der nemlig mange tiltag, som Socialdemokratiet og de borgerlige har stået for at få indført, mens Enhedslisten har arbejdet imod. Teknik- og miljøborgmesteren mener nu ikke, at de tiltag er noget, som Søren Pind bør være særlig stolt af.

»Hvis vi havde haft flertallet, så havde man rigtig nok ikke fået Kalvebod Brygge, og så må man jo overveje, om man kunne leve uden den mængde betonhelvede, der er nede på kajkanten i dag,« siger Morten Kabell, der også nævner, at Søren Pind stod for et ungdomsboligstop og fik fjernet bopælspligten i en stor del af byen.

»Tænk sig, så havde der rent faktisk boet mennesker, der betalte skat i byens lejligheder. Vi havde haft flere boliger for mennesker, hvis Søren Pind ikke havde kunnet ødelægge byen,« uddyber han.

Også Holmen havde ifølge Morten Kabell været tættere bebygget og haft flere billigere, almene boliger, hvis der havde eksisteret et grønt flertal.

»Jeg lægger mig fladt ned og er skyldig: Der er ting, vi ikke havde fået i København, hvis vi havde haft flertallet. Men tænk, jeg tror faktisk, københavnerne hellere ville have været i den situation, end den, de er i i dag pga. Søren Pind og hans otte år i min stol,« siger teknik- og miljøborgmesteren.

Pind har god grund til at være nervøs

Ifølge Morten Kabell er det også »helt åbenlyst«, at dele af »parløbet mellem Socialdemokratiet og Venstre« står for fald, hvis situationen bliver, som Kantar Gallups meningsmåling spår.

»Hvis jeg var Venstre-politiker og oplevede, at der kom et flertal i København, som havde tænkt sig at gøre tingene anderledes og skabe et grønt København for københavnerne, ja så ville jeg selvfølgelig også være nervøs,« siger han.

Men teknik- og miljøborgmesteren er altså fuldstændig sikker på, at det grønne flertal i højere grad vil gavne end skade hovedstaden, ligesom han ikke tror, at Socialdemokratiet kunne finde på at vælge en konstituering med de borgerlige partier frem for venstrefløjen på rådhuset.

»Det har jeg svært ved at forestille mig,« siger Morten Kabell.

Han kalder det »nærmest en joke«, når Søren Pind mener, det er hans tid som bygge- og teknikborgmester, der nu gør, at København får international anerkendelse.

»Jeg modtager jo en stor del af priserne, fordi det er en del af mit job i øjeblikket. Og jeg må bare konstaterer, at det ikke er Venstres fortjeneste,« siger han og påpeger, at København oftest får roser for sin ambitiøse klima- og cykelpolitik.

»Der har Venstre arbejdet i den stik modsatte retning de sidste 20 år. Venstre har villet det modsatte af det grønne København, som gør, at vi er den by, vi er i dag,« siger Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, der også bemærker, at han har kendt Søren Pind i 20 år.

»Det, han siger i dag, er en typisk Søren Pind-skræmmekampagne-udmelding. Det tager jeg meget stille og roligt,« forklarer Morten Kabell.