Enhedslisten genoptager kampagne mod skattely

Enhedslisten genoptager kampagnen Multinasserne og vil igen afsløre og udstille virksomheder, der snyder fælleskassen ved at operere i skattely. Blandt andet Q8 kan forvente at blive eksponeret.

Selskaber der tjener penge i Danmark, men ikke betaler skat, skal igen afsløres og udstilles. Det bliver de når Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen (Ø) genoptager kampagnen Multinasserne.

Forbrugerne har nemlig ret til at vide, hvor deres penge ender henne.

»Enhedslisten har i mange år presset på for at få mere åbenhed om virksomhedernes skattebetalinger. Det er lykkedes, men har også vist, at mange af de store multinationale virksomheder til stadighed har problemer med at bidrage til fællesskabet, og at reglerne simpelthen er for slappe. Derfor giver vi nu en hånd med, så forbrugerne og offentligheden kan få kendskab til, hvordan multinationale selskaber snor sig for at undgå skatten,« siger Frank Aaen.

Og virksomhederne der operer i skattely kan altså begynde at kigge sig over skulderen nu og regne med lidt ekstra opmærksomhed.

»Det har vist sig, at vi godt har kunne få nogen virksomheder presset til at betale den skat, de bør. Men vi ser også, at der er selskaber, der for et omfang af mange milliarder ikke betaler den skat, de bør,« siger Frank Aaen.

Selvom han allerede har blikket rettet mod Q8 og Nestlé, vil han endnu ikke ud med præcis hvilke selskaber, der ellers kan forvente at blive udstillet i kampagnen.

»Q8 har været i Danmark i flere årtier og har aldrig betalt skat. Men der er også andre olieselskaber. Nestlé betaler en lille bitte smule, men ikke det der er rimeligt,« mener Frank Aaen.

Kampagnen Multinasserne blev første gang lanceret i 2001 og har siden forsøgt at sætte de multinationale virksomheders skattebetaling på den politiske dagsorden. Det blev en tradition, at Frank Aaen kårede årets multinasser, som olieselskabet Q8 vandt flere år i træk.

Efter de seneste afsløringer af at en række kendte multinationale brands, som opererer i Danmark, i rystende omfang kanaliserer penge til skattely i blandt andet Luxembourg fået Enhedslisten til at genoptage kampagnen.