Enhedslisten fremtvinger afstemning om skatteskandaler: »Det er faktisk ret ulækkert«

Enhedslisten fremsætter beslutningsforslag om en kommissionsundersøgelse af skandalerne i Skat. Det presser S.

Akivfoto. Pernille Skipper. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

De danske skatteydere har mistet milliarder af kroner på de senere års skandaler i Skat. Alligevel har et flertal på Christiansborg afvist at nedsætte en kommission til at undersøge skandalerne.

Det vil Enhedslisten forsøge at ændre. Partiet fornemmer, at stadig flere politikere er villige til at bryde borgfreden om Skat for at få placeret et ansvar.

Siden Mette Frederiksens 1. maj-tale har Socialdemokratiet for alvor rettet kanonerne mod Venstres Kristian Jensen, der var skatteminister fra 2006 til 2010.

Også Venstres Carl Holst har talt om at bryde partilinjen for at få skandalerne undersøgt.

Politisk ordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, siger:

»Ærligt talt, uduelige politikere fra skiftende regeringer er skyld i, at milliarderne fosser ud af statskassen. Hvis ikke vi skal undersøge disse skandaler med en kommissionsundersøgelse, hvornår er det så, vi skal bruge en kommissionsundersøgelse?,« siger Pernille Skipper.

Enhedslisten ønsker alle skandaler i Skat undersøgt. Både for at placere et politisk ansvar for, hvordan borgernes milliarder er fosset ud af statskassen. Men også for at lære af fortidens fejl, så de ikke bliver begået i fremtiden, fastslår Pernille Skipper.

»Det er foreløbigt kun embedsmænd, der har måttet mærke konsekvenser af skandalerne i Skat. En kommissionsundersøgelse skal sikre, at dem, der har det politiske ansvar for skandalen, bliver undersøgt,« siger Pernille Skipper og tilføjer:

»Det er faktisk ret ulækkert, hvis ingen bliver stillet til ansvar, fordi de partier, der har siddet på skatteministerposten, nægter en undersøgelse og friholder hinanden.«

Frem for én stor undersøgelse af Skat lægger partiet op til at undersøge de enkelte skandaler for sig.

Enhedslisten vil i første omgang fremsætte to beslutningsforslag om, at henholdsvis skandalesagerne om EFI (inddrivelsessystem, red.) og svindel med udbytteskat skal undersøges.

Når forslagene bliver fremsat i folketingssalen, skal politikerne stemme om dem. Dermed bliver de enkelte partiet tvunget til at tage meget synlig stilling.

Spørgsmålet er så, om de vil det:

»Det er politikere fra partier, der elsker at kalde sig selv ansvarlige, der har sjoflet med vores penge. Milliarder, der kunne have været gået til flere pædagoger, flere sygeplejersker og flere lærere i folkeskolen,« siger Pernille Skipper.

Hun henviser dermed til, at flere partier i både rød og blå blok har haft posten som skatteminister, mens skandalerne har rullet.

/ritzau/