Enhedslisten fremlægger Cepos-forslag

Gennem en såkaldt »Frihedspakke« vil Enhedslisten øge borgernes retssikkerhed. Cepos jubler - men ærgrer sig over, at de borgerlige ikke også hopper med på vognen.

Ganske overraskende indgår Enhedslisten nu en alliance med den borgerlige tænketank Cepos. På Enhedslistens årsmøde, der afholdes denne weekend, fremlægger partiet en såkaldt »Frihedspakke,« der består af fire beslutningsforslag, som vil blive fremsat i Folketinget.

Forslagene, der alle tidligere er fremført af Cepos, handler blandt andet om, at politiet skal fratages den udvidede ret til overvågning af borgere.

De røde i Enhedslisten og de blå i Cepos er også enige om at sætte en stopper for, at politiet kan frihedsberøve folk i 12 timer, hvis det vurderes, at de vil forstyrre den offentlige orden. Og så er Enhedslisten brændt varm på Cepos tanker om at lave en lov, som sikrer borgernes retsikkerhed på nettet.

»Det er jo ikke en hemmelighed, at jeg ikke er vild med Cepos økonomiske politik, men jeg synes faktisk, at de skal have ros for at kæmpe en ensom kamp på højrefløjen for borgernes retssikkerhed,« siger Enhedslistens retsordfører, Line Barfod, og uddyber:

»Det er faktisk en lidt mærkværdig situation, at vi som socialistisk parti skal bruge meget af vores tid på at forsvare borgernes frihedsrettigheder - noget som alle partier burde stå bag. Det er nødvendigt, at politikerne igen får respekt for individets rettigheder. Og på det punkt har vi intet problem med at være på samme hold som Cepos.«

I Cepos glæder chefjurist Jacob Mchangama sig over opbakningen fra den yderste venstrefløj.

»Det er virkelig godt, at Enhedslisten fremlægger de her forslag. Det er bare ærgerligt, at de borgerlige partier ikke også er på banen,« siger han og hævder, at politikere fra højre til venstre »typisk ikke har beskæftiget sig særlig meget med retssikkerhed«.