Enhedslisten: Fornuftigt med kameraregister

Det er fornuftigt, hvis viden om overvågningskameraer bliver samlet i et fælles register, mener Enhedslisten. IT-Politisk Forening tror ligefrem, det kan forhindre ulovlig overvågning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er almindelig sund fornuft, hvis myndighederne opretter et register, der oplister alle overvågningskameraer på dansk jord.

Det mener man hos Enhedslisten, hvor retsordfører Pernille Skipper (Ø) ikke ser registret som et udtryk for øget overvågning i samfundet.

»Jeg synes, det er logisk. Det handler ikke om, at man samler materialet et sted, men at man har et overblik over, hvor der er overvågning. Jeg kan ikke se, at personer vil få deres privatliv krænket yderligere« siger Pernille Skipper.

Forslaget kommer fra politiet efter weekendens attentater, hvor myndighederne brugte en ikke-ubetydelig mængde ressourcer og tid på at lede efter kameraer, der havde fanget den formodede gerningsmands færd i byen. Derfor vil politiet gerne have et register, der fortæller, hvor der er kameraer.

Enhedslisten har tidligere været et af få partier, der har forholdt sig notorisk kritisk over for myndighedernes overvågning. Og netop i den diskussion kan registret være en god hjælp, anfører Pernille Skipper.

»På den her måde får vi jo også et overblik over, hvor meget overvågning der reelt er. Det har vi savnet i diskussionen,« siger hun.

Hos IT-Politisk Forening har man de seneste år markeret sig som en af de skarpeste kritikere af myndighedernes overvågning. Næstformand Jesper Lund ser dog registeret som et mulighed for at gøre op med ulovlig overvågning.

»Vi ved nu, at der er en masse private kameraer, der filmer mod offentlige veje, hvilket er ulovligt. Med registret kan vi få sat en stopper for det,« siger Jesper Lund

Han mener samtidig, at den 22-årige gerningsmand demonstrerede, at overvågningskameraer ikke nødvendigvis har den store effekt.

»Vi så en gerningsmand, der virkede ekstremt opmærksom på, om han blev overvåget. Hver gang kiggede han ned i jorden, han var maskeret, og undervejs får han også skiftet tøj. Jeg synes ikke, man kan drage særlig mange gode erfaringer ud af kameraovervågning fra weekendens attentater,« siger Jesper Lund.

Det anslås, at der er i omegnen af 500.000 overvågningskameraer fordelt rundt omkring i Danmark.