Enhedslisten efterlyser kontrol med aborttruende stoffer

Der er absolut nødvendigt, at skadelige kemikalier, der ifølge ny forskning øger risikoen for abort, forsvinder ud af landet, mener Enhedslisten, som kalder det en »fatal« fejl, at stofferne er havnet i danske varer i første omgang.

Der mangler i høj grad kontrol med hormonforstyrrende stoffer og skadelige kemikalier i danske varer, som er fedt- og vandafvisende - såkaldte fluorerede stoffer.

Det understreger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen (Ø), efter et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet og Odense Børnekohorte ifølge Fyens Stiftstidende viser, at stoffer, som blandt andet findes i madpakkepapir, regntøj og møbler, medfører 16 gange større risiko for abort. Forskningsresultatet taler ifølge Per Clausen for sig selv.

»Det understreger bare, at det går alt for langsomt med at få fjernet de her farlige kemikalier og hormonforstyrrende stoffer fra vores hverdag. Men de skader altså vores børn, og de skader også vores gravide. Det har vi sådan set vidst i mange år, men det er tilsyneladende bare endnu værre, end vi var klar over,« siger han.

I forskningsprojektet er 392 gravide blevet testet for stofferne i graviditetens 10.-12. uge, hvoraf 56 med højt niveau af stofferne i blodet efterfølgende oplevede en spontan abort.

Miljøordføreren kalder det en »fatal« fejl, at stofferne ikke tidligere er blevet underlagt effektiv kontrol, som kunne have forhindret dem i at havne i danske produkter. Han tror - selv om det bliver en udfordring - at det kan lade sig gøre at få udryddet stofferne fra det danske marked.

»Selvfølgelig kan det lade sig gøre at få stofferne fjernet, men det er klart, at det er et meget omfattende arbejde, og det kommer selvfølgelig til at tage noget tid. Men det er helt afgørende, at vi hele tiden presser på for at få erstattet de farlige stoffer med andre stoffer, der ikke er farlige,« siger han og understreger, at der er behov for akut handling:

»Vi skal hurtigt have udfaset og afviklet de her stoffer, og vi skal have en mere effektiv kontrol, inden man går i gang med at bruge dem. Men her kæmper vi mod et EU, som er meget meget langsommeligt, og egentligt så kæmper vi også mod et politisk system i Danmark, hvor særligt de borgerlige partier er meget langsomme til at tilslutte sig kampen.«

Enhedslisten håber nu på, at miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ser nærmere på forskningsprojektet, og at det fører til nye initiativer, som vil forbyde stofferne i Danmark.

»Hvis vi ikke kommer nogen vegne med ministeren, så må vi selvfølgelig selv tage det op i Folketinget og presse på,« siger Per Clausen.