Engell om Vestager-støtte: Forårskuller

Dansk Folkepartis Søren Espersen måtte torsdag i huj og hast trække sin opbakning til Margrethe Vestager som kommende formand for EU-kommissionen tilbage.

Politisk kommentator Hans Engell forstår ikke, hvordan Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen (billedet), kunne finde på at ytre opbakning til Margrethe Vestager som en mulig kommende formand for EU-Kommissionen. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En stor fodfejl og et fejlskud, der vil noget.

Sådan karakteriserer politisk kommentator Hans Engell den opbakning til Margrethe Vestager som en mulig kommende formand for EU-Kommissionen, som Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, tilkendegav i en avis torsdag.

»Jeg må bare sige, at det er forårskuller og en fodfejl af de store,« siger Hans Engell.

Han påpeger, at Dansk Folkeparti og EU's nuværende konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der har været partileder for De Radikale og minister i flere omgange, ikke har ret meget til fælles politisk.

»Hun står for yderligere integration, og hun er medlem af Alde-gruppen, der er den mest føderale del af Europa-Parlamentet.«

»Hun står i dansk indenrigspolitik for alt det, som Dansk Folkeparti har hadet. Så at pege på hende som formand for EU-Kommissionen er fuldstændig ude i hampen.«

»Jeg ved ikke, hvad der er gået af Søren Espersen. Det er virkelig et fejlskud, der vil noget,« siger Hans Engell.

Søren Espersen fik da også hurtigt taget afstand til sine egne udtalelser. Det skete efter en dialog med DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

»Jeg vil sige det på den måde, at jeg har fortrudt, at jeg har ladet mine strøtanker komme ud på den måde.«

»Det har jeg fortrudt. Og jeg har haft en god lang snak med vores formand, og jeg vil ikke stå fast på det,« sagde Søren Espersen torsdag til Ritzau.

Hans Engell undrer sig over, at en garvet politiker som Søren Espersen i den grad træder ved siden af den partipolitiske linje.

Søren Espersen, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, har en høj status internt i Dansk Folkeparti, vurderer Hans Engell.

Han mener ikke, at torsdagens fejlskud kommer til at betyde noget internt for Søren Espersens position.

»Nej, det gør det ikke. I dansk politik er der plads til, at der laves nogle skævere. Men denne her virker komisk. Vi nærmer os både folketingsvalg og EU-valg, og der er ikke plads til så mange skævere.«

/ritzau/