Engelbrecht: »Tæskehold« er overdrevet

Et medlem af Socialdemokraternes såkaldte aktionsgruppe mener, at metadata kan bruges til at vise tendenser, men ikke til bevisførelse.

Socialdemokraternes Benny Engelbrecht er ifølge metadata fra kollegaen Jens Joel en del af partiets tæskehold, Aktionsgruppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag bliver folketingsmedlem Benny Engelbrecht (S) udpeget som medlem af Aktionsgruppen i Socialdemokraterne. Det sker på baggrund af, at Berlingske har fået adgang til hans partifælle Jens Joels (S) mail, SMSer og anden såkaldt metadata efter Joels færden på internettet.

Jens Joel erkender, at Aktionsgruppen eksisterer og indrømmer, at en del af formålet med »tæskeholdet« er at give Venstre tørt på i den politiske debat.

Benny Engelbrecht mener dog, at det er lidt overgearet at kalde det et tæskehold og sår tvivl om, hvor meget man kan læse ud af metadata.

»Metadata har nogle begrænsninger. Man kan sagtens se nogle spor og nogle tendenser, men man kan ikke nødvendigvis se, hvad det går ud på,« siger Benny Engelbrecht.

»Det understreger, at metadata godt kan være gavnligt til nogle ting i efterforskningssammenhæng, men man kan ikke nødvendigvis bruge dem som bevisførelse for noget. Det er meget lærerigt og tankevækkende i en tid, hvor vi taler rigtig meget om data,« fortsætter han.

Benny Engelbrecht finder det blandt andet tankevækkende, fordi metadata kan bruges kommercielt.

»Det er jo ikke kun myndighederne, der kan bruge metadata. Det er også private aktører. Og det kan måske være med til at forklare, hvorfor man nogle gange får de mest sindssyge reklamer vist på Facebook, som jo også benytter sig af metadata for at skrue reklamerne sammen,« siger Engelbrecht, der er erhvervsordfører for Socialdemokraterne.

Ifølge Berlingske er de øvrige medlemmer af Aktionsgruppen Pernille Rosenkrantz-Theill (S), Jakob Bjerregaard (S), Magnus Heunicke (S), Ole Hækkerup (S), Thomas Jensen (S) og Rasmus Prehn (S).