Engelbrecht: Groft at anklage os for manipulation

Regeringens tal om den såkaldte BoligJob-ordning er helt objektive, lyder det fra skatteminister Benny Engelbrecht. Han afviser kritik fra Dansk Byggeri og to borgerlige partier.

Det er grebet ud af luften, når Dansk Byggeri og de borgerlige partier skyder med skarpt efter regeringen og anklager den for at misinformere om BoligJob-ordningen.

Sådan siger skatteminister Benny Engelbrecht (S), efter byggeriets brancheorganisation sammen med Venstre og de Konservative har beskyldt den tidligere skatteminister Morten Østergaard (R) for at fordreje fakta om ordningen.

»Jeg synes, det er en grov anklage. Det er helt objektive tal, vi har fremlagt. Tallene viser, at ordningen er blevet brugt lidt mindre, end vi oprindelig havde regnet med, og at tilbøjeligheden til at bruge ordningen er lidt større blandt høje indkomster,« siger Benny Engelbrecht.

Regeringen ønsker ikke at forlænge ordningen, der udløber ved udgangen af 2014, da effekten af ordningen ifølge skatteministeren ikke står mål med udgifterne.

»Regeringen forventede, at ordningen ville give 1.000 nye arbejdspladser, men da den er anvendt noget mindre end forventet, så må vi tro, at det faktiske antal arbejdspladser kommer til at ligge noget under de 1.000 og ikke det noget højere tal, som Dansk Byggeri anvender,« siger Benny Engelbrecht med henvisning til erhvervsorganisationens skøn på 5.000 ekstra arbejdspladser.

Selv om ordningen ikke giver så mange arbejdspladser som ventet, anerkender skatteministeren, at ordningen har fået danskerne til at fremrykke nogle investeringer i boligen, som har pustet gang i økonomien.

»Ordningen har fremrykket investeringer, som danskerne har valgt at gøre nu i stedet for senere. Det har vi været glade for, men nu er vi i en situation, hvor vi for samme midler kan skabe langt bedre effekter, og det er vi nødt til at forholde os til,« siger Benny Engelbrecht.

Dansk Byggeri - flankeret af Venstre og de Konservative - mener derimod, at BoligJob-ordningen har været en stor succes, som det er værd at holde fast i. 554.000 danskere benyttede sidste år fradraget til at forbedre boligen, og ifølge Dansk Byggeri er det danskere fra alle samfundslag, der har brugt muligheden.

Daværende skatteminister Morten Østergaard (R) sagde i en pressemeddelelse i august, at det især var de mest velbjærgede boligejere, der udnyttede fradragsmuligheden. Men regnestykket anfægtes af Dansk Byggeri, der siger, at over halvdelen af danskerne, der brugte ordningen sidste år, havde en indtægt på under 350.000 kroner.

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V), giver byggeriet ret og mener, at der ligger en »politisk drejning« bag budskabet fra Skatteministeriet.

»Tal kan læses på mange måder, men det er svært at komme til den konklusion, at det fortrinsvist er højtuddannede, der benytter ordningen, når det viser sig, at det faktisk er lav- og mellemindkomsterne, der bruger den mest,« siger V-ordføreren.

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), mener, at Skatteministeriet giver et fortegnet billede af ordningen:

»Skatteministeriet har ageret politisk i den her sag, hvor man er kommet med udtalelser helt i strid med sandheden. Ministeriet bør holde sig helt fri af den politiske kommunikation og kun levere fakta,« siger Brian Mikkelsen.

De to partier vil under efterårets finanslovsforhandlinger kæmpe for, at BoligJob-ordningen videreføres.