Endnu en Venstre-politiker bliver radikal

Udlændinge-stramninger får Michael Gatten, som sidder i Københavns Borgerrepræsentation, til at forlade Venstre. Partiet bliver nødt til at tage det alvorligt, mener Berlingske politiske kommentator.

Michael Gatten er blandt de efterhånden mange politikere, der har vendt Venstre ryggen. PR-foto: Venstre
Læs mere
Fold sammen

For tredje gang på fire måneder forlader en folkevalgt politiker Venstre til fordel for de Radikale.

Det drejer sig denne gang om Michael Gatten, som sidder i Københavns Borgerrepræsentation. Og endnu engang er det et opgør med Venstres udlændingepolitik, der fører til skiftet.

»Med de nyeste stramninger i udlændingepolitikken fortsætter Venstre en højredrejning, som jeg ikke længere kan stå inde for. Jeg har kæmpet for, at mine synspunkter blev hørt, men nu er det på tide at sige stop,« siger Michael Gatten.

Det er særligt den omdiskuterede stramning af asylloven, som blandt andet forringer flygtninges muligheder for familiesammenføring og gør det muligt at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande, der har fået bægeret til at flyde over for Michael Gatten.

»Det Venstre, jeg meldte mig ind i, førte en langt mere medmenneskelig politik. Og holdt fast i de værdier, selv når det begyndte at blæse. I dag sparker partiet nedad og ser stort på de udsatte grupper,« siger Gatten, som meldte sig ind i Venstre i 1995, da Uffe Ellemann-Jensen var formand.

Ligesom europaparlamentarikeren Jens Rohde og Bo Nygaard Larsen fra byrådet i Solrød, som begge har forladt Venstre inden for de seneste måneder, har Michael Gatten valgt at slutte sig til de Radikale.

Han begrunder valget med, at partiet »tør stå fast på de social-liberale værdier«:

»Jeg ønsker mere frisind og medmenneskelighed. De Radikale er et parti, som værner om de værdier.«

Michael Gatten ønsker ikke at spekulere i, om flere Venstre-politikere kan være på vej til at forlade partiet. Men fortsætter Venstre med at stramme udlændingepolitikken, kan han godt forestille sig, at flere medlemmer vil melde sig ud:

»Når man drejer sig meget til højre, skærer man nogle fra i den social- liberale del af Venstre, som jeg tilhørte.«

Et sårbart parti

Foruden de tre førnævnte politikere, som er gået til de Radikale, har også de to tidligere folketingskandidater Kåre Traberg Schmidt og Michael Jellesmark forladt Venstre for nylig. I december meldte de sig begge ind i Alternativet.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, bliver Venstre-toppen nødt til at tage mandefaldet alvorligt:

»Allerede på valgnatten stod Venstre tilbage som et stærkt decimeret parti med historisk lav opbakning fra sine vælgere. Det betyder, at partiet er ekstremt sårbart over for selv marginale tilbage­fald. Også historier om selv mindre kendte politikere, som hopper af.«

Der skal ikke ret mange nederlag til, før Venstre kan beskrives som et parti i krise med manglende opbakning, mener Thomas Larsen.

En anden årsag til, at afhopningerne fra Venstre følges tæt er, at kun ét medlem af Venstres folketingsgruppe skal skifte side, før blå blok mister flertallet på Christiansborg.

Thomas Larsen har ikke kendskab til, at nogen folketingsmedlemmer skulle overveje at forlade partiet. Men regeringens seneste stramninger på asylområdet har også skabt bekymring blandt Venstre-medlemmer i Folke­tinget.

»Håndteringen af smykkeforslaget har været sjusket og dårligt gennemført. Der er nogle Venstre-folk, som har været bekymrede over den negative omtale, som Danmark har fået.«

»Men når det er sagt, så er der massiv opbakning i partiet bag hovedlinjen i Venstres udlændingepolitik, som er, at Danmark bliver nødt til at opstille et værn for at kunne kontrollere tilstrømningen af flygtninge til landet,« siger Thomas Larsen.