En tale og et interview har fået Jens Rohde til at fare i flint over Sofie Carsten Nielsen: »‘Det står du simpelthen ikke og siger,’ tænkte jeg«

Det er under al kritik, at den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, fælder dom over arbejdsmiljøet i Folketinget, når hendes eget parti selv har døjet med en række problematiske sager, mens hun har været en del af ledelsen, mener Jens Rohde.

Folketingsmedlem Jens Rohde fra Kristendemokraterne mener, at Sofie Carsten Nielsen skulle begynde med at rydde op i sit eget parti, før hun udtaler sig om arbejdsmiljøet i Folketinget. Hun er »simpelthen ikke kvalificeret« til at udtale sig om den slags, lyder det fra den tidligere radikale profil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nuværende medlem af Kristendemokraterne og forhenværende medlem af De Radikale Jens Rohde beskylder nu sin tidligere partikollega og formand, Sofie Carsten Nielsen, for hykleri, »bluff« og for at holde hånden over en »bizar« arbejdskultur.

Jens Rohdes udfald mod Sofie Carsten Nielsen kommer, efter at den radikale leder under Folketingets afslutningsdebat og så sent som i tirsdagens udgave af Berlingske har talt om et arbejdsmiljø på Christiansborg, der til tider er »næsten umenneskeligt«.

Sofie Carsten Nielsens analyse er således, at Christiansborg som arbejdsmiljø er for stressende og hårdt, ligesom både politikere og journalister jagter letkøbte budskaber. Særligt sidstnævnte skulle, hvis man spørger den radikale leder, føre til dårlige politiske beslutninger.

Jens Rohde mener dog, at det er under al kritik, at Sofie Carsten Nielsen påtager sig rollen som en frelst »Mother Teresa« på Folketingets vegne, når hendes eget parti – Radikale Venstre – døjer med et problematisk arbejdsmiljø.

Rohde skriver således i en Facebook-opdatering, at den radikale leder har »dækket over en bizar arbejds- og krænkelseskultur i toppen af sit parti«:

»Jeg var ganske enkelt målløs, da hun holdt den tale. Jeg mener ikke, at Sofie Carsten Nielsen kan stille sig op og tale på mine eller andres vegne i denne netop her diskussion. ‘Det står du simpelthen ikke og siger,’ tænkte jeg – ‘og slet ikke efter alle de sager, der har været i dit eget parti. Du kan da starte i dit eget parti i stedet for at belære os andre om et godt arbejdsmiljø,’« siger kristendemokraten, der i sin Facebook-opdatering frabeder sig, at Sofie Carsten Nielsen agerer »HR-forbillede« for ham som folketingsmedlem.

Jens Rohde, der forlod De Radikale i januar på grund af uenighed med partiets linje, henviser blandt andet til sagen om den tidligere radikale leder Morten Østergaard, der udviste upassende adfærd over for en række kvinder, og som derfor måtte forlade partiet. Sofie Carsten Nielsen, der også dengang var en del af ledelsen, valgte ifølge Ida Auken (S) »at dække over ham i stedet for at tage det nødvendige opgør«.

Kristendemokraten peger desuden på sagen om et anonymt brev til den radikale ledelse, hvor ti tidligere ansatte i partiets sekretariat forklarede, at de havde været »udsat for konfliktskabende og grænseoverskridende ledelse i Radikale Venstre«.

Sofie Carsten Nielsen ønskede ikke dengang at stille op til interview om den angiveligt grænseoverskridende adfærd i partiet.

Ifølge Rohde viser disse sager, hvordan Sofie Carsten Nielsen selv har bidraget til at opretholde en dårlig arbejdskultur, hvor der ikke bliver talt åbent om problemerne:

»Når hun selv er blevet stillet spørgsmål om breve og andre sager, er hun løbet skrigende væk fra pressen. Så det er simpelthen for tykt, når hun taler om et dårligt arbejdsmiljø. Det ser sympatisk ud på overfladen, men jeg mener, at der er tale om bluff.«

»Løgne, fortielser og fornægtelser«

I sin tale under Folketingets afslutningsdebat og det omtalte interview med Berlingske adresserede Sofie Carsten Nielsen imidlertid ikke problemerne med en grænseoverskridende adfærd, som ifølge kritikere har gjort sig gældende i De Radikale. Hun pegede derimod på et stresset arbejdsmiljø og henviste til, at flere af hendes politiske kollegaer i Folketinget har sygemeldt sig i det forgangne folketingsår.

Det er dog den helt forkerte analyse, i hvert fald når det handler om Sofie Carsten Nielsens eget parti, mener Jens Rohde:

»I De Radikale er det ikke timeantallet, der fører til stress og en dårlig arbejdskultur. Det er løgne, fortielser og fornægtelser, der lægger kimen til alt ondt,« siger kristendemokraten, der også beskylder partiet for at koncentrere magten i partiet om »uhørt få mennesker«.

Sofie Carsten Nielsen har dog ikke fortiet alle problemer. Efter at hun i første omgang afviste at udtale sig om det anonyme brev fra de tidligere medarbejdere i De Radikale, har hun siden givet et interview til Berlingske. Her erkendte hun, at hendes eget parti oplever problemer:

»Det er vi også i fuld gang med (at rydde op internt, red.), og vi har blandt andet hyret eksterne arbejdsmiljøkonsulenter til at hjælpe os med netop den opgave. Vi skal i den grad feje for egen dør i Radikale Venstre, og det gør vi også. Vi er i gang med virkelig at vende det hele.«

De er i gang med at gøre noget ved problemet, fortæller Sofie Carsten Nielsen. Når nu hun selv har erkendt problemet, hvorfor må hun så ikke ytre sig om sit syn på arbejdsmiljøet i Folketinget?

»Hun kan ytre sig om, hvad hun vil, men jeg vil gerne frabede mig, at hun med sin historik – og sine åbenlyst manglende ledelseskvalifikationer – gør sig til talsmand for arbejdskulturen, og hvad der skal gøres ved den i det samlede folketing. Det er hun simpelthen ikke kvalificeret til,« siger Jens Rohde og fortsætter:

»Hvis hun vil ændre verden som en anden Mother Theresa, må hun starte med sig selv.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Sofie Carsten Nielsen for at forelægge hende kritikken, men De Radikales presseafdeling oplyser, at hun er på ferie. De henviser i stedet til dette interview, hun tidligere har givet til Berlingske.