En »rasende« DF-formand går til angreb på Mette Frederiksen: »Statsministeren begår et klokkeklart løftebrud – et alvorligt løftebrud«

Venstre og Dansk Folkeparti beskylder regeringen for to ting: »kovending« og »løftebrud«. Regeringen meddelte tirsdag, at flere mødre og børn i syriske fangelejre skal til Danmark.

Flere af Kristian Thulesen Dahls partifæller følger trop på formandens løftebrudsanklager. Som Berlingske og en andre danske medier tirsdag kunne oplyse, vælger regeringen efter stort politisk pres at ændre holdning i sagen om de danske mødre og børn, der sidder i fangelejre i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er kommet op af stolen og anklager statsminister Mette Frederiksen (S) for løftebrud.

»FLERE gange har statsministeren ellers sagt, at hun ikke ville tage dem til DK! Statsministeren begår et klokkeklart løftebrud – et alvorligt løftebrud!« skriver han på Facebook.

Flere af formandens partifæller følger trop. Som Berlingske og en lang række danske medier tirsdag kunne fortælle, vælger regeringen efter stort politisk pres at ændre holdning i sagen om de danske mødre og børn, der sidder i fangelejre i Syrien.

Regeringen vil nu arbejde for at hente tre danske mødre og deres i alt 14 børn hjem til Danmark.

Det oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) tirsdag aften på et pressemøde i Udenrigsministeriet i København sammen med socialminister Astrid Krag (S) og PET-chef Finn Borch Andersen.

»Vi ser en forværret sikkerhedssituation i lejrene, og der er usikkerhed om, hvor længe kurderne ønsker at tilbageholde kvinderne, så der er risiko for, at kvinderne kommer på fri fod og bevæger sig mod Danmark. Og når de først står her, kan vi ikke nægte dem indrejse og ophold, fordi de er danske statsborgere,« sagde Nick Hækkerup på pressemødet.

Også Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, går nu til angreb.

»Dybt problematisk, at regeringen nu laver en kovending og aktivt henter fremmedkrigere,« skriver han på Twitter.

Morten Dahlin hæfter sig på sin Twitter-profil ved en udtalelse i Folketingssalen fra Mette Frederiksen 3. marts 2021.

»Regeringen vil ikke aktivt hente fremmedkrigere til Danmark,« lød det fra statsminister Mette Frederiksen, der henviste til en risikovurdering fra PET fra marts 2020, som konkluderede, at de kunne udgøre en trussel for Danmark.

Mette Frederiksen talte også om børnene:

»De er bragt i en ulykkelige situation. Ingen tvivl om det,« sagde statsministeren og uddybede:

»Men børnene er blevet bragt i den her situation af deres forældre. Ingen andre. Det valg må de som forældre selvfølgelig også tage det fulde ansvar for. Når det er sagt, så kan der opstå helt særlige tilfælde, hvor den helbredsmæssige situation for et barn kan udvikle sig på en måde, der ekstraordinært kan give anledning til handling fra myndighedernes side. Det vil have undtagelsens karakter.«

Til Politiken har Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, 21. marts udtalt, at »vi kommer ikke til at hente de her børn hjem, fordi deres forældre følger med«.

Få dage senere, 23. marts, lød det fra statsministeren efter et møde med Det Udenrigspolitiske Nævn, at regeringen vil undersøge, om man kan hjælpe de danske børn i syriske lejre til Danmark – uden at få forældrene med.

»Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene,« sagde statsministeren ifølge Altinget og understregede, at regeringen ikke havde noget ønske om at hjælpe mødrene.

Nu skriver Rasmus Stoklund på Twitter:

»Jeg nærer intet ønske om at få de tre IS-kvinder til DK, men PET vurderer, at de kommer uanset hvad, og så er det bedre nu, inden børnene er radikaliserede. Den nye og klare vurdering fra PET kan jeg ikke se, hvordan en ansvarlig regering skulle kunne sidde overhørig.«

Berlingske kunne tirsdag berette om hovedkonklusionerne i regeringens nye kurs i kølvandet på den særlige taskforce, der har haft til opgave at afklare, hvorvidt det er muligt at hjemtage danske børn fra syriske lejre, uden at deres mødre følger med.

Derudover ønsker regeringen at tilbyde at hjemtage yderligere fem børn med dansk tilknytning. Dette vil dog kræve, at mødrene giver samtykke, hvilket de ikke har gjort.

Også de kurdiske myndigheder skal i givet fald indvilge i at adskille børnene fra deres mødre.

Regeringen har længe været presset af sine støttepartier – De Radikale, SF og Enhedslisten – for at hjemtage børnene og mødrene fra fangelejrene al-Hoj og al-Roj.

De tre mødre, der nu står til at skulle hentes hjem, har alle dansk statsborgerskab.