En række nye regler er netop trådt i kraft: Se, om de får betydning for dig

En række nye love og regler er trådt i kraft 1. januar 2017. Det gælder blandt andet nye dagpengeregler, tvungen betænkningstid ved kviklån og 17-årige, som kan tage kørekort. Få overblikket her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ny dagpengereform træder i kraft

Fra 1. januar 2017 er det muligt at forlænge sin dagpengeret med op til et år (svarende til 1924 dagpengetimer), hvis man tager arbejde, mens man er ledig.  Man har mulighed for at opspare arbejdstimer, der kan veksles til en forlængelse af dagpengeperioden.

Forlængelsen af dagpengeretten sker i forholdet 1:2, hvor to måneders arbejde giver mulighed for fire måneders forlængelse af dagpengeretten. Yderligere vil nyuddannede uden arbejde modtage en lavere dagpengesats, alt afhængig af om man er forsørger af børn under 18 år. Nyuddannede uden børn vil dermed få cirka 70 procent af den maksimale dagpengesats, der er på 18.395 kr. om måneden i 2017.

17-årige kan få kørekort

Som noget nyt kan 17-årige tage kørekort og køre bil, hvis en erfaren bilist er med som ledsager. Dette er en del af en ny treårig forsøgsordning, som Folketinget vedtog i 2016. Unge får dermed muligheden for træning i at køre bil sammen med en voksen, som kan hjælpe og komme med råd undervejs.

Et krav er, at begge forældre giver den 17-årige tilladelse til at sætte sig bag rattet. For at kunne betragtes som en erfaren bilist, skal man være minimum 30 år og have været i besiddelse af et dansk kørekort i de seneste 10 år. Yderligere skal man til hver en tid kunne overtage rattet fra den yngre bilist.

Ændring af lov om dobbeltuddannelse

Det stærkt omdiskuterede »uddannelsesloft« er trådt i kraft. Mulighederne for optagelse på fuldt statsfinansierede videregående uddannelser begrænses for personer, som allerede har gennemført en uddannelse på samme uddannelsesniveau. Det betyder eksempelvis, at en motiveret færdiguddannet sygeplejerske som udgangspunkt ikke kan blive optaget på lægestudiet.

Selvom lovændringen umiddelbart fjerner muligheden for dobbeltuddannelse, har den enkelte ansøger stadig mulighed for at søge dispensation fra begrænsningen af dobbeltuddannelse. Yderligere åbner lovændringen op for, at enkelte uddannelsesretninger kan undtages fra initiativet.

48-timers betænkningstid for kviklån

Hvis man fremover har lyst til at tage et kviklån, må man vente et par døgn, før man ser pengene.

Folketinget har nemlig vedtaget, at man som forbruger skal have en betænkningstid på 48 timer, før man kan acceptere et tilbud på et kviklån. Ved et kviklån forstås et kortsigtet forbrugslån, hvor der ikke stilles sikkerhed, og hvor lånet ikke udstedes i forbindelse med køb af en vare- eller tjenesteydelse.

Øget indsats mod piratkopiering

Der vil ske en styrket indsats mod varemærkerettigheder og bekæmpelse af piratkopiering. Det sker med oprettelsen af en særlig afdeling under Patent- og Varemærkestyrelsen.

Den nye enhed skal hjælpe forbrugere, virksomheder og myndigheder - ikke mindst politi og anklagemyndighed - med vejledning og information med henblik på at bekæmpe piratkopiering.

Sidder man med en konkret sag om piratkopiering, er det muligt at modtage en skriftlig, vejledende udtalelse mod et beløb på 1.500 kroner.

Værn mod identitetstyveri

Fra nu af er det muligt at sætte en advarsel på sit CPR-nummer, hvis man ønsker at advare offentlige myndigheder eller firmaer mod at give kredit i ens navn. Hvis man for eksempel har mistet sit pas eller kørekort og frygter, at ens identitet er blevet stjålet, kan man knytte en sådan advarsel til sit CPR-nummer.

Ordningen kan også være en hjælp, hvis man har svært ved at administrere sin økonomi og vil undgå at stifte gæld.

Foreninger, der modarbejder demokrati, mister støtte

Fra og med 1. januar 2017 er det ikke længere muligt at modtage tilskud til »aktiviteter, der omhandler gudsdyrkelse eller kirkelige handlinger«. Det skyldes en ændring i folkeoplysningsloven.

Der ydes en større indsats mod foreninger, som modarbejder eller går imod demokrati og de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.

Det betyder blandt andet, at foreninger, der har til formål at modarbejde eller underminere ovenstående værdier, ikke længere kan modtage tilskud eller få stillet lokaler til rådighed fra kommunerne.

Nye regler for retten til feriedagpenge

Hidtil har medlemmer af en a-kasse kunne optjene retten til feriedagpenge i et sygedagpengeforløb, mens sygedagmodtagere, der ikke har været medlemmer af en a-kasse, ikke har været i stand til at optjene feriedagpenge.

Folketinget har vedtaget en lov, der betyder, at man fjerner muligheden for at optjene retten til feriedagpenge for perioder med sygedagpenge, selvom man er medlem af en a-kasse.

Hvis man i ferieoptjeningsåret fra 1. januar 2017 til 31. december 2017 modtager sygedagpenge, vil man således ikke kunne optjene retten til at afholde ferie med feriedagpenge i det efterfølgende ferieår.