En overstået debat, to lettede ministre og tre ting at holde øje med

Udenrigsminister Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg slap helskindet fra mandagens debat i Europa-Parlamentet. Men det er for tidligt for den danske regering at tørre sveden af panden. Der er især tre ting, som den skal holde godt øje med.

To lettede ministre. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC VIDAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog ingen chancer, da han fredag besluttede at sende hele to ministre til mandagens debat i Europa-Parlamentet om de asylstramninger, som ventes vedtaget i Danmark tirsdag. Der skulle præsenteres et billede af Danmark som et generøst og venligt land - også når det kommer til politikken på flygtninge- og udlændingeområdet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forklarede som ministeren bag lovforslaget, at inddragelse af værdier over 10.000 kroner ikke stiller asylansøgere dårligere end danskere på kontanthjælp, samt at asylansøgere ikke vil blive frataget smykker med affektionsværdi - som fx vielsesringe.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) blev sendt med til Bruxelles for at levere budskabet om, at Danmark er et generøst land, der leverer nogle af de største bidrag i EU, både når det kommer til at tage asylansøgere, og især hvad angår hjælp i nærområderne. Og ikke mindst, at Danmark overholder - og fortsat vil overholde - alle internationale konventioner.

De to ministre slap umiddelbart nådigt fra opgaven, men det var ikke alle, der var tilfredse med svarene. Både Kristian Jensen og Inger Støjberg var selv tilfredse efter debatten, men det er for tidligt for den danske regering at tørre sveden af panden.

Der er især tre ting at holde øje med. For det første: Kan de store grupper i Europa-Parlamentet nu blive enige om, at den danske regering har forklaret sig tilstrækkeligt? For det andet: Kommer EU-Kommissionen frem til, at den ændrede udlændingelov holder sig inden for de internationale konventioner eller ej? Og for det tredje: Vil kritikken af Danmark i internationale medier aftage efter charmeoffensiven mandag, hvor både Kristian Jensen og Inger Støjberg gentagne gange understregede, at det danske asylsystem er generøst?

Den næste vigtige dato er den 1. februar, hvor koordinatorerne for de otte grupper i Europa-Parlamentet mødes for at beslutte næste skridt. De kan næppe blive enige allesammen, og derfor er spørgsmålet, om de to store borgerlige grupper og den socialdemokratiske gruppe kan enes. De har nemlig et stort flertal tilsammen.

Det virker umiddelbart som om, at de store grupper er mere interesserede i en bred debat af situationen i alle 28 EU-lande end at trække Danmark igennem en ny »eksamen«, som ville kunne blive med statsministeren ved en af Europa-Parlamentets samlinger i Strasbourg - præcis som Polens premierminister måtte igennem i sidste uge. I den store socialdemokratiske gruppe er der dog bekymringer omkring de tre år, som nogle kan komme til at vente på familiesammenføring. Den vil derfor have en vurdering fra EU-Kommissionen af, om loven overholder de internationale konventioner, samt mulighed for at følge konsekvenserne af den danske lov tæt i praksis.

EU-Kommissionens repræsentant lagde umiddelbart en forsonlig tone, men understregede også, at konventionerne er skrevet ind i EU-lovgivningen, og at de skal overholdes. EU-Kommissionen vil derfor gå i gang med at kigge på loven, så snart den er vedtaget. Skulle EU-Kommissionen komme frem til, at loven strider imod konventionerne - især de tre år før familiesammenføring er i søgelyset - så har den danske regering et problem, men der kan godt gå et halvt år, før det er afklaret.

Endelig er der spørgsmålet om, hvordan de internationale medier vil reagere. På det efterfølgende pressemøde tydede spørgsmålene ikke på, at de er overbevist om, hvordan inddragelsen af værdigenstande kommer til at fungere i praksis. Det er dermed umiddelbart for tidligt at erklære kritikken for overstået, og der vil blive fulgt nøje med i alle meldinger fra Danmark i de kommende uger - om de så er fra regeringen, kommuner eller andre.

Det kan blive svært for regeringen at tale højt om en kontant og håndfast udlændingepolitik hjemme i Danmark, og på samme tid forsøge at tegne et billede af generøse forhold for asylansøgere i Danmark, når ministrene er i Bruxelles. Selv om man ifølge Kristian Jensen og Inger Støjberg godt kan være håndfast og generøs på samme tid, så er det et budskab, som kan blive svært at sælge til de internationale medier - især når man i forvejen er ude i et stormvejr.