En ny plan får rød tænketank til at tordne mod Pernille Vermund: Danmark skal ikke være som USA

Nye Borgerliges økonomiske plan vil bevæge Danmark i en retning, hvor borgerne i langt højere grad må klare sig selv, siger formand for rød tænketank. Og så vil det bidrage til at skabe sociale spændinger og ulighed – ligesom i USA – lyder advarslen.

Pernille Vermund, leder af Nye Borgerlige, har præsenteret en ny økonomisk plan, som møder skarp kritik. »Man vil få et samfund, hvor folk i højere grad må klare sig selv,« lyder kritikken. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den store verden vil de færreste nok forbinde Danmark med et hullet socialt sikkerhedsnet, store sociale spændinger og lavtlønnede, der er tvunget til at have to job.

Men det kunne meget vel ændre sig, hvis Nye Borgerlige havde absolut flertal og dermed kunne indføre samtlige dele af partiets nye, samlede økonomiske plan.

Sådan lyder i hvert fald skudsmålet fra Lars Andersen, ledende cheføkonom og direktør i den røde tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, om partiets nye 2035-plan.

»Det er virkelig et ryk til højre politisk, hvor man bevæger sig meget i retning af USA og England, som er indrettet med meget mindre socialt sikkerhedsnet, lavere skatter og meget ringere offentlig service,« siger Lars Andersen.

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Nye Borgerlige har netop fremlagt en økonomisk plan, hvor partiet lægger op til en massiv omkalfatring af det danske samfund. Det sker blandt andet gennem skattelettelser for mere end 100 milliarder kroner. Penge, som blandt andet skal findes ved årlige milliardbesparelser i det offentlige, herunder ved at skære 100.000 mennesker i den offentlige sektor.

Derudover skal nogle af overførselsindkomsterne sænkes, og alle jobcentre skal nedlægges.

»Hele vores aktive arbejdsmarkedspolitik skal erstattes af økonomisk pisk. Det betyder, at overførslerne bliver lavere, og det vil have effekt på lønningerne i bunden, som i nogen grad også defineres af, hvad niveauet for vores sikkerhedsnet er,« siger Lars Andersen:

»Så vi vil se, at mange flere af de lavt uddannede vil få lavere lønninger, og vi vil bevæge os mod et prekariat som England og USA, hvor folk måske skal have flere job for at kunne forsørge en familie.«

Pernille Vermund har afvist, at den økonomiske plan vil medføre sociale spændinger, og bedyrer, at Danmark fortsat vil være et af de rigeste lande i verden, hvis planen blev gennemført.

Men den udlægning køber Lars Andersen ikke.

»Man vil få et samfund, hvor folk i højere grad må klare sig selv. Hvis man vil have et polariseret samfund, så er det her en god grobund.«