En ny Ellemann træder ind i danmarkshistorien

Karen Ellemann blev i går udnævnt til ny social- og indenrigsminister. For mange er hun et ubeskrevet politisk blad, selvom hun kommer ud af en af de mest kendte familier i dansk politik.

En storsmilende Karen Ellemann (V) forlader Amalienborg i sin nye minister-BMW efter at være blevet præsenteret som ny social- og indenrigsminister for Dronningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Danmarks nye social- og indenrigsminister, Karen Ellemann (V), har på sit kontor på Christiansborgs tredje sal en udstoppet ræv stående, der er arvet gennem generationer i familien Ellemann. Hendes bedstefar, den tidligere folketingspolitiker Jens Peter Jensen blev af bladtegnere altid afbilledet med en ræv bag øret, og han fik ræven foræret til en rund fødselsdag. Det skyldes hans natur som den snu type, der altid kunne sno sig i det politiske system på Christiansborg.

Jens Peter Jensens egen søn, Uffe Ellemann-Jensen, blev folketingspolitiker, udenrigsminister og formand for Venstre, og hele vejen igennem brugte han sin far som politisk rådgiver. Han kendte det politiske system og vidste altid, hvordan Uffe skulle stille sig. Han døde i januar 1993, mens Tamil-sagen sendte chokbølger gennem det politiske system, og Uffe Ellemann måtte gå af sammen med statsminister Poul Schlüter. Han nåede dog at give ræven videre til sin søn, fordi han ikke selv kunne være der længere til at videregive gode råd.

Uffe har i dag givet ræven videre til sin datter, Karen Ellemann, der også bruger sin far til politisk rådgivning, sådan som det efterhånden er blevet en tradition i familien.

Begyndte som Spiesguide
Karen Ellemann har dog en helt anden baggrund for at gå ind i politik end hendes far og bedstefar, som begge har været redaktører på blandt andet Berlingske Tidende og Fyens Tidende. Karen Ellemann begyndte som Spies-guide på Mallorca, uddannede sig til merkonom, og allerede som 25-årig blev hun administrerende direktør for Skandinavian Models. Hun blev senere leder af Dagmar Teatret og lavede derefter radio på The Voice. I 2004 blev hun uddannet lærer på Zahles Seminarium i København og blev kort derefter ansat som lærer på Rungsted Skole.

Selvom hun altid havde sagt, at hun ikke ville være politiker, blev hun i 2006 medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune. Her tilegnede hun sig vigtig viden, som hun kommer til at tære på som indenrigsminister. Hun kender nemlig kommunalreformen ned til mindste detalje, fordi hun var formand for det sammenlægningsudvalg, der skulle forberede sammenlægningen af Birkerød og Søllerød kommuner.

En kollega i Venstres folketingsgruppe påpeger, at Karen har arvet sin fars charme og sin bedstefars politiske næse for at placere sig i det politiske spil. Den politiske næse har vist sig med gårsdagens ministerudnævnelse, hvor hun på den korte bane har vundet, hvad der af flere betegnes »kvindekampen« i Venstre. Kampen udspilles blandt en række kvinder omkring de fyrre, som alle ved, at de er dygtige politikere, men som også er klar over, at der ikke er plads til dem alle på ministerholdet. Her kæmper Karen Ellemann i forreste række mod blandt andre Tina Nedergaard, Malou Aamund og Inger Støjberg.

Måtte stå for skud
Danskerne derimod lærte for alvor Karen Ellemann at kende i sommer, da hun som integra- tionsordfører gang på gang måtte stå på mål for partiets stramme udlændingepolitik, som Berlingske Tidende desuden kunne afsløre stred imod gældende EU-regler på området. Birthe Rønn Hornbech gad sjældent at stille op til interview og i stedet måtte Karen Ellemann lade sig interviewe.

Nemmere blev det ikke, da Birthe Rønn Hornbech ragede uklar med daværende velfærdsminister Karen Jespersen om integrationspolitikken, og begge politikere gemte sig for journalisterne i deres respektive ministerier. I stedet måtte Karen Ellemann gå balancegang i medierne.

Kilder tæt på Lars Løkke Rasmussen har påpeget over for Berlingske Tidende, at statsministeren i tiden op til ministerudnævnelsen har udvist betænkelighed ved Karen Ellemanns manglende erfaring. Hun har ingen ministererfaring og har kun været medlem af Folketinget i halvandet år.

Fremover skal hun så have ansvaret for ét af de ministerier med det største budget, og hun skal magte den svære opgave, det er at være socialminister i en økonomisk krisetid.

På Christiansborg venter mange med spænding på, om hun kan klare den opgave, men skulle det knibe, har hun sin far i nærheden.