En ny alliance

Ny Alliance pakker endnu en gang den politiske kuffert ud, og denne gang er det med ANDERS SAMUELSEN for bordenden som ny politisk ordfører. Budskabet er glasklart: Den nye alliance vil have liberale reformer, der skal få selv Venstres løve Søren Pind til at blive mundlam.

Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en skæbnesvanger uge, hvor regeringen ikke ville føre flere forhandlinger med Ny Alliance om aktivering af de afviste asylansøgere, dukker Anders Samuelsen nu frem fra tågen med en ny alliance.

Han er i denne weekend blevet udnævnt til Ny Alliances første politiske ordfører, og med Samuelsen i spidsen sammen med Khader, er det samtidig en alliance mellem Khaders demokrati og integration og Samuelsens reformer.

»Det er vigtigt, at det står piskeklart, at det her parti er begge dele,« fortæller Samuelsen, som denne dag også må sluge, at medlemstallet er faldet fra små 12.000 til 1.400.

»Det er meget vigtigt, at vi får sendt det signal til de vælgere, som er kommet til at tro, at det eneste det her parti går ud på, det er afviste asylansøgere.«

Sådan er det i hvert fald ikke længere. Anders Samuelsen har sat sig i bevægelse i sin jagt efter især Venstres vælgere. De utilfredse liberale.

»Det var en falsk analyse at tro, at kun flygtninge flyttede stemmer. På et tidspunkt havde vi fat i hver fjerde-femte af Venstres vælgere. Og de flyttede sig ikke på grund af »nok er nok«. Det var fordi vi så positivt på globalisering og reformer. Vi havde ikke på noget tidspunkt fat i Gitte Seebergs konservative vælgere. Det skulle vi have haft, hvis det var »nok er nok«, der trak. Kig på analyser af, hvor stor en opbakning Venstres Søren Pind fik, da han havde sine liberale teser. Det var enormt, og vi kan gøre det endnu bedre med klare social-liberale teser,« siger Anders Samuelsen.

Han er i fuld gang med at pakke den politiske kuffert ud igen. Sådan som den er blevet pakket ud så mange gange i dette ikke engang et år gamle parti. Men denne gang er indholdet klart. Lysende klart.

Hør blot:

Når der opstår et råderum i økonomien, så skal halvdelen blive i borgernes lommer, lyder opfordringen. Det vil give milliarder, som skal løbe fra statskassen og ud i lommerne. Eller tag denne: Foghs vækst i den offentlige sektor må halveres fra den nuværende ene procent til en halv. Nøjagtig som Nyrup gjorde det. Det skal være tilladt at åbne private plejehjem, hvor de ældre selv betaler 10-20 procent for opholdet og for al den brune sovs, de må ønske. Eller sundhedsvæsnet:

»Tag en privat læge, der kan parkere sin bil i opvarmet kælder og få klap på skulderen, når han gør det godt og får mere i løn. I det offentlige kan han sætte sig ind på et dårligt kontor, og begynder han at lave en ekstra indsats, så er der ballade. Vi er ligeglade med, om det er offentligt eller privat. Vi skal bare have noget for vores penge, det andet er en gammel diskussion fra halvfjerdserne,« siger Samuelsen og holder en pause.

»Vores eksistensberettigelse skal nok blive tydelig.«

Ja, for selv dagpengene vil Samuelsen kigge på. Perioden skal kun vare tre år, så er det slut! Til gengæld skal det første år være til en væsentligt højere ydelse end i dag. Derefter skal det falde, så tilskyndelsen til at finde sig et arbejde vokser i samme målestok.

Samuelsen mener at have set det nye smuthul for en ny alliance. Det står jo i virkeligheden rivende galt til derude: Folketinget er stivnet i »socialdemokratisme«.

»Er der nogen andre, der har bud på, hvordan de kan redde sundhedsvæsnet eller få rettet op på skoler, der ligner lort! Eller sørge for at det igen bliver attraktivt at være lærer ved at skaffe penge til en højere løn? Hallo, vi har et sundhedssystem, hvor kun portugiserne er ringere. Vi har 1.000.000 danskere på overførselsindkomst. Af dem er 200.000 på efterløn. Vores infrastruktur halter. Top- og mellemskat forhindrer almindelige danskere i at arbejde sig rige. Det er unfair. 40 procent rammes af »rigsmandsskatten«, men der er ikke 40 procent af os, der bor på Strandvejen med udsigt over Øresund. Og om få år mangler flere hundrede tusinde danskere en læge, fordi der ikke er nok! Integrationen virker ikke! Man bygger mere og mere bureaukrati ind i den offentlige sektor,« siger Samuelsen og hentyder til, at samtidig med, at man kan læse om unge, der laver ballade, drab og indgår i bander, så kan man læse, at de socialrådgivere, som skal tage sig af de selvsamme unge og deres mindre brødre, siger op: De sidder begravet i papir og har ikke tid til de unge.

»Nu kommer vi med et bud til de borgerlige vælgere, og hvis de fortsat vil være nogle tøsedrenge som i valgkampen, så må de selv om det. Så er de selv skyld i, at skatten ikke kommer ned.«

Denne dag på Samuelsens kontor kan man ikke mærke, at partiet har fået endnu to alvorlige stød: De er blevet snydt i asylforhandlingerne, hvor de fik nul og niks. Og medlemmerne har fundet anden beskæftigelse.

Optimismen må tilbage, erklærer den nye politiske ordfører.

Og det skal ske ved at vende tilbage til den oprindelige originalitet som eksempelvis Lars Kolind stod for. Kolind gjorde nemlig intet forkert, fastslår Samuelsen, som i stedet skammer sig over, at han ikke stod sin ven bi, da resten af landet faldt over forslaget om 40 procent skat på Fyn. Det var genialt. Originalt. Det skal der kort sagt komme mere af, mener Anders Samuelsen.

»Selv skatteministeren sagde, at det kunne man ikke, fordi så ville alle flytte til Fyn. Ja, netop. Det er en perfekt illustration af det forslag.«

Ah, var der ikke lidt cirkus over det. 40 procent på Fyn. Det fik jer til at se lidt for underholdende ud!

»Alvoren gled først ud, da vi underløb ham.«

Jo, men ...

»Han skulle ikke have været banket ned. Det var en skæv og alternativ måde at illustrere skattepolitikken på. Det samme med Jørgen Poulsen. Vi blev som de andre partier, da vi også underløb ham i forbindelse med hans fratrædelse til 750.000 kroner. Den slags er helt normalt i erhvervslivet, og jeg ærgrer mig over, at vi ikke bakkede ham op.«

Dagens Gallup giver jer én procent. Hvordan kommer du højere op med sådanne kontroversielle holdninger i bagagen?

»Vi skubber mistillid, dårlig stemning og manglende opbakning til folk fra os. Jeg svigtede ved at være konfliktsky.«

Du havde også selv på jeres møde i Korsør efter valget den originale tanke at gøre Naser Khader til skatteordfører. Hvorfor ikke det nu?

»Ja, men nu frigør vi Naser til at fokusere på de områder, hvor han er stærkest. Naser-classic. Med demokrati og integration får han rig mulighed for at fokusere på det, han er verdensmester i. Så bygger jeg videre på det, som jeg har beskæftiget mig med og forsøger at blive verdensmester som politisk ordfører.«

Og der er en fremtid. Anders Samuelsen mener, at man bare skal kigge mod Norge, hvor Fremskridtspartiet har 30 procent.

Fremskridtspartiet?

»Ja, de har skatten og en stram udlændingepolitik, hvor vores så er fast og fair, og glem så ikke alle vores reformer!«

Ny Alliance har endnu en gang pakket den politiske kuffert ud – og denne gang er den politiske profil glasklar.