En minister smider tøjlerne

Berlingske har fået adgang til uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsens (R) data. 38-årige Sofie Carsten Nielsen har været minister siden februar i år.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sikkert, at uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) har tænkt grundigt over det, inden hun sagde ja til, at Berlingske måtte få adgang til samtlige af hendes personlige data.

Hun beskrives fra flere sider som en tænksom person, der sætter sig ind i tingene, før hun kaster sig ud i dem. Det indtryk fik blandt andre Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, da Sofie Carsten Nielsen overtog den magtfulde og krævende post som formand for Finansudvalget. En post Kristian Thulesen Dahl havde siddet på i 11 år under VKO-regeringen:

»Der var ikke noget karl smart over hende,« konstaterer han.

Samme oplevelse har formanden for Rektorkollegiet Ralf Hemmingsen også fået, efter at Sofie Carsten Nielsen blev udnævnt til minister i februar i år: »Hun er en no-nonsen-person. En seriøst arbejdende politiker, der ikke bærer noget skjold af selvhøjtidelighed.«

38-årige Sofie Carsten Nielsen kommer fra Birkerød, hvor hun efter endt studentereksamen læste statskundskab på Københavns Universitet. Her oplevede Sofie Carsten Nielsens søster Stine Carsten Kendal som læste samme sted, at søsterens interesse for politik for alvor tog fart. Sofie Carsten Nielsen blev formand for en studenterforening, der arrangerede forskellige debatter og politiske arrangementer. Efter eksamen læste hun videre på Europakollegiet i Brügge, og hun fik job som politisk konsulent i Europa-Parlamentet.

At kategorisere hende som »jubeleuropæer« eller »supereuropæer« er ikke for stærke ord at bruge om hende, europapolitikken blev et af de emner, der kom til, og stadig ligger Sofie Carsten Nielsen særlig nært. Så nært, at hun brugte sin tid på barsel med sin søn nummer to, Villads, til at stille op som de Radikales spidskandidat til europaparlamentsvalget i 2009. Villads var kun få måneder gammel, da valgkampen kørte på sit højeste. I Berlingskes hovedkvarter i Pilestræde mødte hun op til interview med babyen i barnevognen og vuggede vognen lidt blandt de særdeles EU-begejstrede svar. Valgkampens debatter varede gerne omkring to timer, så det passede med amning lige før og efter. Men 56.000 personlige stemmer rakte ikke til, at de Radikale fik plads i parlamentet. I 2011 blev hun i stedet valgt ind i Folketinget.

Selv om Sofie Carsten Nielsen beskrives som en person, der ikke kaster sig ud i noget uden at have tænkt det grundigt igennem, udfordrer hun helst hele tiden sig selv lidt til at gøre noget »utrygt, sjovt, spændende og farligt,« som hun sagde til ugebladet Alt For Damerne for nylig. Og når hun har valgt at give Berlingske adgang til at indsamle samtlige sine personlige data, er det er ikke første gang, hun bogstaveligt smider tøjlerne. Som barn var hun dygtig til voltige, altså akrobatik på hesteryg. Sofie løb ved siden af hesten, hoppede op på den og lavede akrobatik på dens ryg, mens den løb videre. En fritidsbeskæftigelse som familien så ængsteligt til fra sidelinjen. Men de forsøgte ikke at stoppe hende.

»Det ville man ikke have fået noget ud af,« siger hendes søster Stine Carsten Kendal. Sofie var allerede fra barnsben en bestemt type.

Hun bor på indre Nørrebro, hvor hun holder af at handle i lokale butikker på Blågårds Plads og løbe ture rundt om søerne i København i den tid, der sjældent er til overs efter arbejdsdagen på Slotsholmen. Har hun et øjeblik mere, er den bedste ven ofte streamingtjenesterne HBO, Netflix eller Airplay. Sammen med manden Rasmus Dalsgaard, der er fagkonsulent på Madkulturen, har hun drengene Gustav og Villads.